Skogens buse? Snart kommer vildsvinet att förena sig med Diana och rådjuret i stadshustrappan. Det är fritt fram för barn att uppleva konstverken genom att klappa. Foto: Millesgården

Springande vildsvin tar plats i stadshustrappan

Lidingö stad köper in ytterligare ett konstverk av Carl Milles. – Väldigt roligt att kunna göra den tillgänglig för Lidingöborna, säger John Svensson, kulturchef.

  • Publicerad 05:10, 10 nov 2020

I trappan upp till stadshuset från Bussgatan kommer snart en grupp bronsstatyer av Carl Milles att förenas.

Det är "Springande rådjur" som kommer att få sällskap av "Diana" och "Springande vildsvin".

– Det är väldigt roligt att kunna få fram en sån här Millesgrupp som verkligen blir tillgänglig för Lidingöborna, säger John Svensson, kulturchef.

Skulpturen Diana agerar med de båda andra konstverken i ett drama. Gudinnan Diana, skogens men också jaktens gudinna springer åt ett håll men riktar blicken åt ett annat. Även rådjuret och vildsvinet springer.

– Som vi har valt att göra det är det ett triangeldrama. Man kan uppleva att vildsvinet attackerar rådjuret och att Diana kommer och räddar det. Ett slags jakttillfälle, säger John Svensson men betonar att det bara är en tolkning.

Carl Milles hämtade sin Diana från den romerska mytologin. Hon är jaktens gudinna men också skogens beskyddarinna, i konsten ledsagas hon ofta av en hjort eller ett rådjur.

Lidingö stad har tidigare beslutat att köpa "Springande rådjur" av Millesgården. I förra veckan beslöt även kultur- och fritidsnämnden att köpa in "Springande vildsvin".

Diana finns i stadens ägo sedan tidigare.

"Springande vildsvin" blir Lidingö stads sjunde Milleskonstverk.

Lidingöbornas Millesverk

Musicerande ägel - Broberget

En annan värld – Rondellen vid OKQ8, där Södra Kungsvägen och Lejonvägen börjar

Elefanter – Klockargårdens skolgård

Venus på snäckan – Gåshaga

Dianagruppen, tre statyer (Diana, Springande vildsvin, Springande rådjur) – Stadshustrappan vid Bussgatan

Visa merVisa mindre