Det var på fredagskvällen som spontanfotboll arrangerades på Järfällavallen i Jakobsberg.

Sammanlagt ska runt 300 ungdomar ha samlats på planen och under kvällens gång ska det ha blivit stökigt.

– Det har förekommit stormningar av planen när man gjort mål. Då ska 50-70 personer stormat planen, samtidigt har fyrverkeripjäser kastats vilket gör att ungdomar trängs och slagsmål har brutit ut. Det blir en tumultartad situation på planen som jag tror att ungdomarna själva inte förstår, säger Ida Dehnisch, kommunpolis i Järfälla.

Enligt Dehnisch ska det främst ha varit ungdomar från högstaidet och gymnasiet på plats, den yngsta polisen fått veta om ska ha varit 12 år.

Sammanlagt upprättades fem anmälningar efter kvällen, fyra anmälningar om misshandel, varav en grov. Vid den grova misshandeln ska en person ha fått slag mot sig då hen låg på marken.

Även en anmälan om våld mot tjänsteman har upprättats.

En trend

På fredagen ska två matcher ha spelats, en mellan Kvarnskolan och Källtorpskolan, och en mellan två andra skolor från andra kommuner i länet.

– Det är någon form av trend som vi sett i andra delar av Stockholm också, det har varit skolor som inte hör till vår kommun som varit här och spelat match. Det verkar finnas en turneringsplan där vinnaren från en skola möter en annan skola.

Mitt i har tidigare rapporterat om spontana fotbollsmatcher som slutat i tumult, senaste i Sundyberg, där staden låste en fotbollsplan i ett försök att stoppa matcherna.

https://www.mitti.se/nyheter/fyrverkeri-avfyrades-mot-polisbil-vid-rissne-ip/repvis!w7K77s6zqcHgufggQHZIBQ/

– När matcherna inte är organiserade finns det inga naturliga säkerhetsarbetet för det finns ingen motpart att föra dialog med, säger Ida Dehnisch.

Nu ryktas det om att en till match ska anordnas på fredag i Järfälla.

Gör ni något nytt för att undvika att detta ska ske igen?

– Vi håller på och ser över erfarenheterna efter helgen som varit och samlar in information om vilka skolor det kan handla om, säger Dehnisch som även påpekar de vuxnas roll.

– Föräldrar kan ta en promenad ute och försöka tänka var ens barn kan komma att vistas. Om en ung individ står på planen och ser sin vuxna granne i publiken tror jag att de kommer att tänka till.

"Bra med vuxna närvarande"

Niro Salih, rektor på Källtorpskolan, berättar att de fick reda på att matchen skulle anordnas tätt inpå fredagskvällen.

– Vi förde vidare den informationen till fältare, polis och fritidsgårdar. När det anordnas liknande matcher är det bra med vuxna närvarande för att se till att det bli lugnt och fint.

Ni visste om matchen tidigare, hur ser du på skolans ansvar?

– Detta skedde en fredagskväll så ansvar i denna specifika händelse ser jag inte att vi har. Som skola har vi alltid ett ansvar i den bemärkelsen att vi pratar om vad som är rätt och fel, vi jobbar mycket med värdegrundsfrågor.

Mitt i har sökt rektorn för Källtorpskolan utan resultat.