Idékälla. Författaren Pascale Vallin Johansson hittade inspiration till sin senaste bok i en tidigare kulvert under Beckomberga sjukhus. Foto: Privat/Peter Jönsson

Spöken från Beckombergas historia i ny ungdomsroman

I centrum för Pascale Vallin Johanssons ungdomsroman Jordängel står 13-åriga Solveig, bosatt i det som tidigare varit Beckomberga mentalsjukhus och nu är bostäder. I environgerna spökar en dåtida mentalpatient.

  • Publicerad 13:11, 5 maj 2022

Författaren Pascale Vallin Johanssons nya bok Jordängel, den första delen i en trilogi, utspelar sig i för många Brommabor välkända marker.

I boken flyttar huvudpersonen Solveig, 13 år, till Beckomberga med sina föräldrar. I bostadsområdet, där husen tidigare varit ett mentalsjukhus, blir 13-åringen genom mystiska meddelanden kontaktad av andra sidan.

Solveig förstår att hon ska gå ned i kulverten under bostadsområdet.

– En ande från andra sidan kontaktar Solveig för att nå någon med ett budskap, säger Pascale Vallin Johansson.

Besök gav inspiration

Hon fick inspiration till boken egentligen redan på 90-talet, då hon besökte Beckomberga mentalsjukhus som inspelningsassistent vid en filminspelning. Filmteamet hyrde några av lokalerna som då stod tomma.

– Det var lite speciellt. Det kändes som att det fanns något i väggarna, att det inte varit så bra för patienterna. Man fick en känsla av att det spökade, ingen ville vara där själv, minns Pascale Vallin Johansson.

Flera år senare återvände hon till Beckomberga, när området höll på att byggas om till bostäder.

Bland annat fick hon besöka kulverten under området, ett besök hon minns väl. Väggarna var dekorerade med målningar av mentalpatienter och vårdpersonal. En av målningarna fastnade hon för, en målning som är grunden till hennes nu aktuella bok.

– När jag såg målningen tänkte jag att mitt spöke i boken ska ha målat den här målningen.
Därifrån utgick min fantasi.

Förhoppningen är att det ska vara en spännande historia, med budskapet att man kanske inte alltid ska hålla på hemligheter.

– I botten är det en berättelse om sanning och lögn.

Om Pascale

Pascale Vallin Johansson är manusförfattare och har bland annat skrivit manus för SVT.

Hon har gett ut flera böcker för olika åldersgrupper.

Jordängeln är den första delen i trilogin Fågelspår. Böckerna vänder sig till åldrarna nio till tolv år.

Källa: Rabén & Sjögren

Visa merVisa mindre