Laget vann allsvenska cupen, gick obesegrade genom allsvenskan norra – och tog till slut hem elitseriekvalet i lika stor stil.

Inget har kunnat stoppa Spånga/Bromstens BK i jakten på att nå landets högsta serie.

– Elitseriebandy på Spånga IP blir en boost för sporten i hela västerort. Det känns väldigt stort, säger lagledaren Rickard Hartley.

Platt fall under pandemin

Åren innan pandemin var de mest lovande hittills inom damverksamheten i Spånga/Bromsten. Man var på väg mot något stort, men det blev platt fall när pandemin slog till. Förra sommaren beslutade man sig dock om en ny satsning och tog in flera spelare.

– Vi anser att vi hör hemma i elitserien. Det ska finnas bandy på högsta nivå för damer i Stockholm. Nu går både vi och Hammarby upp vilket jag tror är positivt för Stockholms dambandy, säger Rickard Hartley.

Rikard Hartley, lagledare och team manager i Spånga/Bromstens BK.

Rikard Hartley, lagledare och team manager i Spånga/Bromstens BK.

Filip Magnusson

Vann klart i kvalet

Det blev 9-2 till Spånga/Bromsten i första kvalmatchen mot just Hammarby 6 mars och 8-1 i andra kvalmatchen mot Sunvära från Varberg 10 mars. Båda matcherna spelades i Gubbängshallen i söderort.

– Nu behöver vi säkerställa att vi har organisationen för elitserien och att Spångas anläggning uppfyller kraven.

Saga Hartley tycker att avanvemanget känns fantastiskt

 – Att få gå upp med moderklubben har man drömt om sedan bandyskolan.

Vad ger du er för chanser?

– Jag tror faktiskt vi kan stå upp bra mot de allra flesta lagen, vi är svårspelade och har gjort otroligt mycket mål i år. Sedan vill jag inte spekulera kring topplagen eller hur det ser ut där.

Saga Hartley och målvakten Emma Fondse.

Saga Hartley och målvakten Emma Fondse.

Filip Magnusson

Inom laget finns en mängd SM-guld och erfarenhet från elitserien. I vinterns lag spelade bland annat tiofaldiga SM-guldvinnaren och förra AIK-spelaren Mikaela Hasselgren, 41, tillsammans med sin dotter.

– Det har varit flera bra och jämna matcher, men vi har varit bästa laget. Vi har varit effektiva, haft många starka målgörare och spelare på en hög nivå. Det har varit skillnaden, säger Rickard Hartley.

Hoppas på nyförvärv

Men det blir andra krav till hösten, betonar han.

– Nu måste vi leverera även i högsta serien och vi hoppas på några nytillskott till truppen.

Genom kvalresultaten åker Sunvära ur elitserien.