I startgroparna. Mohammed Ryback och Sebastian Flygar leder ABF-satsningen på trygghet och folkbildning som pågår från höstlovet och fram till jul. Foto: Petter Beckman

Späckat schema med trygghetstema på ABF

Tolvåringar ska diskutera rap-texter och våldsamma dataspel. Ex-kriminella pratar om tystnadskultur och strängare straff. ABF i Botkyrka startar nu en jättesatsning för att mobilisera barn och vuxna mot den växande otryggheten.

  • Publicerad 09:46, 29 okt 2020

Det får en annan styrka när det kommer från civilsamhället.

– Vi som bor här märker skillnaden, hur det pratas bland grannar och kompisar. Att det får vara nog nu, att det inte går att fortsätta såhär, säger Sebastian Flygar, Tumbabo och ombudsman på ABF i Botkyrka.

Ofta har Botkyrkabor velat försvara sig mot omvärldens negativa bild, menar Flygar.

– Men nu finns en förändrad känsla. Mordet på den 12-åriga flickan i augusti blev en vändpunkt. Här inom ABF i Botkyrka ställde vi oss frågan: vad kan vi göra?

Späckat schema

Svaret blev en stor trygghetssatsning – "För Botkyrka framåt" – med över 50 programpunkter som startar under höstlovet och som pågår ända till jul:

Det blir workshops på fritidsgårdar om machonormer och jämställdhet, diskussioner om våldsamma tv-spel, textanalys av rappmusik, tipsrundor om lag och rätt, föreläsningar om tystnadskulturen, panelsamtal, fototävlingar och filmkvällar.

– Vi vill även prata om trygghet på ett bredare sätt, om vikten att prata med socialtjänsten om ens barn mår dåligt, om nedskärningar och förändringar på arbetsmarknaden, säger biträdande ombudsmannen Hani Albitar.

ABF driver ett antal fritidsgårdar och fritidsklubbar på entreprenad i Alby, Hallunda, Tullinge och Vårsta, liksom scenskolan Fejm i kulturhuset Subtopia. De flesta programpunkterna riktar sig till barn och ungdomar.

– Men genom att vi samarbetar med 90 föreningar runtom i Botkyrka kan vi också nå ut till både föräldrar och far- och morföräldrar, som är jätteviktiga för att skapa trygghet i området, säger Sebastian Flygar.

Mer på gång

Verksamhetsutvecklaren Mohammed Ryback understryker att programmet är ett levande dokument som kommer att fyllas på efterhand.

– När vi nu går ut med programmet hoppas vi att många i föreningslivet kommer att bli intresserade och vilja bidra med egna aktiviteter, säger Ryback.

Hani Albitar ser en viktig skillnad mot tidigare trygghetssatsningar.

– Det får en annan styrka när det kommer från civilsamhället. Nu finns en chans att faktiskt kunna göra saker tillsammans, säger han.

50 punkter för ett tryggare Botkyrka

✓ Programmet startar med en Facebook-sänd paneldebatt den 30 oktober, med inrikesministern Mikael Damberg (S), kommunpolisen Martin Lazar och den ex-kriminelle föreläsaren Mehdi Adnan Moussa och kommunalrådet Ebba Östlin (S).

✓ Den 6 november föreläser Shafqat Khatana, framgångsrik affärsjurist från Fittja om "Integration och vägen till framgång" på MKC i Fittja.

✓ Den 20 november pratar författaren och journalisten Atilla Yoldas om "Machokultur, psykisk ohälsa och mansnormer" i ABF:s lokaler i Hallunda.

✓ Mer info om programmet: "ABF för Botkyrka framåt" på Facebook.

Visa merVisa mindre