– Vi som bor här märker skillnaden, hur det pratas bland grannar och kompisar. Att det får vara nog nu, att det inte går att fortsätta såhär, säger Sebastian Flygar, Tumbabo och ombudsman på ABF i Botkyrka.

Ofta har Botkyrkabor velat försvara sig mot omvärldens negativa bild, menar Flygar.

– Men nu finns en förändrad känsla. Mordet på den 12-åriga flickan i augusti blev en vändpunkt. Här inom ABF i Botkyrka ställde vi oss frågan: vad kan vi göra?

Späckat schema

Svaret blev en stor trygghetssatsning – "För Botkyrka framåt" – med över 50 programpunkter som startar under höstlovet och som pågår ända till jul:

Det blir workshops på fritidsgårdar om machonormer och jämställdhet, diskussioner om våldsamma tv-spel, textanalys av rappmusik, tipsrundor om lag och rätt, föreläsningar om tystnadskulturen, panelsamtal, fototävlingar och filmkvällar.

– Vi vill även prata om trygghet på ett bredare sätt, om vikten att prata med socialtjänsten om ens barn mår dåligt, om nedskärningar och förändringar på arbetsmarknaden, säger biträdande ombudsmannen Hani Albitar.

ABF driver ett antal fritidsgårdar och fritidsklubbar på entreprenad i Alby, Hallunda, Tullinge och Vårsta, liksom scenskolan Fejm i kulturhuset Subtopia. De flesta programpunkterna riktar sig till barn och ungdomar.

– Men genom att vi samarbetar med 90 föreningar runtom i Botkyrka kan vi också nå ut till både föräldrar och far- och morföräldrar, som är jätteviktiga för att skapa trygghet i området, säger Sebastian Flygar.

Mer på gång

Verksamhetsutvecklaren Mohammed Ryback understryker att programmet är ett levande dokument som kommer att fyllas på efterhand.

– När vi nu går ut med programmet hoppas vi att många i föreningslivet kommer att bli intresserade och vilja bidra med egna aktiviteter, säger Ryback.

Hani Albitar ser en viktig skillnad mot tidigare trygghetssatsningar.

– Det får en annan styrka när det kommer från civilsamhället. Nu finns en chans att faktiskt kunna göra saker tillsammans, säger han.