Göteborg

Redan för flera år sedan lade initiativtagaren Ole Hultman ett Göteborgsförslag som skulle dra igång göteborgarnas engagemang för ett bilfritt Grönsakstorget – åtminstone sommartid.

Efter många turer inom politiken klubbades inför sommaren 2023 att ett 60-tal parkeringsplatser skulle få stryka på foten och lämna plats åt ett grönskande sommartorg.

Med facit i hand blev det bara ett par veckor under sensommaren – en försmak, enligt Göteborgs stad.

Sommartorget anordnades då i en mindre skala, med bland annat sittplatser, växter, foodtrucks och utomhusbio – men utan parkerade bilar.

– Förra sommaren testade vi, lyssnade in göteborgarna och tog med oss erfarenheterna för att i år satsa på ett mer utvecklat torg under hela sommarperioden, säger Louise Lendas, projektledare på stadsmiljöförvaltningen.

Omvandlas. Grönsakstorget är stället att hänga på i sommar när parkeringen omvandlas till ett centralt sommartorg.

Omvandlas. Grönsakstorget är stället att hänga på i sommar när parkeringen omvandlas till ett centralt sommartorg.

Mostphotos

Musik- och kulturinslag

I sommar blir alltså första gången som Grönsakstorget omvandlas till sommartorg och aktiviteterna planeras börja redan i mitten av maj.

Göteborgs stad utlovar en levande plats med träd, buskar, perenner och sommarblommor. Det blir också sittplatser, lek- och spelmöjligheter och plats för mat och dryck.

Mellan maj och september blir det olika typer av musik- och kulturinslag.

Redan den 15 april togs parkeringsplatserna bort och återkommer inte förrän i oktober.

– I sommar vill vi att göteborgarna ska få återupptäcka Grönsakstorget och se det med nya ögon. Det har länge varit en parkeringsplats, i framtiden kan det bli en inbjudande mötesplats i ett av innerstadens bästa lägen, säger Louise Lendas.