Bolla nära centrum. I Täby park finns kan man spela både handboll, fotboll och volleyboll på sand. Foto: Maria Svensson

Sommartips: 10 saker att göra på lovet

Sol, bad och glass är ju gött. Men sommaren är lång och behöver ibland fyllas med lite nya saker att göra. Mitt i listar 10 gratis sommaraktiviteter i Täby.

  • Publicerad 11:37, 4 jul 2022

1. GPS-tipspromenader. Vill du utmana dig och dina vänner så finns det flera GPS-tipspromenader att gå i närheten av biblioteket. Tipspromenaderna har olika teman och vinnarna som lottas ut får böcker som pris.

Från den 13 juni till 14 augusti.

2. Loppis. Gå på loppis mellan Täby Kyrkby och Hagby och hitta allt från böcker till leksaker i säljarnas bakluckor. Adressen är Litsby Gård. I år kan man även köpa mat i foodtrucks som finns i området.

Öppet hela sommaren på lördagar och söndagar 11 till 15. Från 30 juni till 11 augusti finns även torsdagsloppisen mellan 17 och 20.

3. Bollsport. Om du vill hålla dig i centrum kan du spela beatchvollyboll i Täby park. På fältet vid läktarbyggnaden kan du spela volleyboll, men även fotboll och handboll. Gratis om man har egen boll.

Nu står även nya aktivitetsboxarna vid Täby park, med spel och träningsredskap redo. En hittar du vid parken och en på fältet. Ladda ner en app och sätt igång, kostar en krona - nästan gratis.

Tungan rätt i munnen. På discgolfbana i Täby norr om Brinkskolan i Erikslund kan man ägna någon eller några timme på spel. Foto: Stefan Källstigen

4. Discgolf. Spela discgolf i Erikslund bland träd och stenar. Det fungerar ungefär som vanlig golf men istället för klubbor används en eller fler discar/frisbees. På kommunens hemsida kan du ladda ner regler och karta. Starten är vid Erikslund bollplan och det är gratis att spela, men du måste ta med egna discar.

5. Sommartorg. På Täby torg finns i år, som alla andra år, Täby summercrew. I år kan du bland annat skapa egna pins, vika origami eller spela badminton, eller varför inte ta dig upp på klätterväggen.

Öppet på vardagar mellan 13 juni till 8 juli varje dag mellan 12 och 17.

6. Vikingabygd. Färdas tillbaka i tiden och gå forn- och naturstigen med start i Täby Kyrkby. Du vandrar delvis genom naturreservatet Täby prästgård. Längs stigen finns flera fornlämningar. För den som vill lära sig mer - spana in informationsskyltarna som finns längs med vandringen. Finns många fina picknick-platser. Stigen är 3,5 kilometer.

7. Akrobatik. Ung kultur i Täby anordnar flera roliga läger i Täby. Bland annat cirkusläger. I fem halvdagar får du prova på jonglering, akrobatik, bygga pyramider och luftakrobatik. Inga förkunskaper behövs men man måste anmäla sig i förväg. Kurserna pågår hela juli. Det finns även Spoken word-läger, rockläger och sommarläger. Samtkulturverkstad för elever med NPF-diagnos .

Mer info finns på Ung kulturs hemsida.

Hög hastighet i skogen. Terrängcykling i Täby kan vara kul för hela familjen. Foto: Claudio Britos

8. Äventyrscykling. Ta med dig cykeln och ge dig ut i skogen för terrängcykling. Man kan bland annat börja vid Rösjöbadets parkering och köra norrut eller köra på stigar i området mellan Löttingelund och Arningevägen.

Om man är en van cyklist kan man anta utmaningen att köra MTB-banan vid Ullnabacken. För en lite lättare färd finns en även en bana i Täby park.

9. Trassel. Cirkusshowen Trassiligt med Cirkus Cirkör ges i Ängsholmsparken. "Med hjälp av lindans, akrobatik, trapetskonster och jonglering tar artisterna med dig på en cirkusupplevelse som sätter i gång tankar och idéer.", skriver de på sin hemsida. Föreställningen är är gratis för alla och visas 13 augusti klockan 16.

10. Skogsnätter. Övernatta i vindskydd eller grilla. Längs med Roslagsleden finns flera vindskydd uppställda där man kan sova eller sätta sig ner för att grilla. Vindskydd finns vid bland annat Gullsjön, Ensta krog och i närheten av Fågelsången. Glöm inte myggnät!

Upp till nya höjder. Klättra klättervägg på sommercrew på Täby torg i sommar. Foto: Täby kommun