Nadia Andersson Nuru, 16, och Ilkan Celeb, 17, sitter i skuggan under ett träd vid Vårby IP. Framför dem på en filt sitter ett gäng förväntansfulla barn mellan 6 och 10, som går på fritids i Vårby gård.

– Vilken bok vill ni ha? frågar Ilkan.

Krakel Spektakel ratas för Spökhuset. Barnen gillar läskiga böcker.

Ilkan och Nadia turas om att läsa och barnen lyssnar uppmärksamt. Efteråt får de svara på frågor. Vem skulle du vilja vara i boken?

– Häxan! För då kan jag göra magiska saker, säger Ferdaus Ferchichi.

Vad var roligaste i boken?

– Att det var hål i rumpan på byxorna, säger Absara Biniyam och fnissar.

Det är tydligt att de här barnen gillar att läsa.

– Jag brukar låna böcker från biblioteket, berättar Edlawit Teshome.

– Jag har massor av böcker hemma. En hel bokhylla full med böcker! säger Selihom Bokuretsion.

Ilkan Celeb och Nadia Andersson Nuru är två av sommarjobbarna som läser högt för barn.

Ilkan Celeb och Nadia Andersson Nuru är två av sommarjobbarna som läser högt för barn.

Pekka Pääkkö

Vill göra skillnad

Nadia Andersson Nuru och Ilkan Celeb är två av totalt 32 unga sommarjobbare i Huddinge inom projektet "Läsa äger". Deras jobb är att under tre veckors tid läsa för och med barn för att främja deras läsning under sommarlovet.

– Jag ville ha något att göra under sommaren och tyckte att det verkade kul och intressant att jobba med barn, säger Nadia.

– Jag har alltid gillat att jobba med barn. Det är nu som deras personligheter utvecklas och att vara en del av det och hjälpa dem att växa lite är något som jag tycker är jättekul, säger Ilkan.

Varje morgon läser de högt för en mindre grupp barn. Efter högläsningen ställer de frågor om vad de läst.

– Det får barnen att bli väldigt engagerade. De tycker verkligen om att svara på frågorna, säger Ilkan.

Efter läsningen ställer Nadia Andersson Nuru frågor om boken. Här är det Absara Biniyam och Edlawit Teshome som är ivriga att få svara.

Efter läsningen ställer Nadia Andersson Nuru frågor om boken. Här är det Absara Biniyam och Edlawit Teshome som är ivriga att få svara.

Pekka Pääkkö

Barnen vill läsa själva

Och de trivs med sitt sommarjobb.

– Det var lite jobbigt de första dagarna. Jag är inte van vid att vara runt så många barn, de har väldigt mycket energi. Men de är väldigt snälla mot en. Jag tycker att det har varit jättekul, säger Nadia.

– Samma här. Och jag tror verkligen att vi har lyckats med uppdraget att få dem att vilja läsa. I början ville alla gå ut och leka. Men nu är det många barn som inte bara vill lyssna, utan som vill läsa utanför den obligatoriska läsningen, säger Ilkan.

Linda Englund, fritidsledare på Grindstuskolan i Vårby gård, delar den bilden.

– De är så bra förebilder för dem som kanske inte gillar att läsa. När det kommer en kille som gillar att spela fotboll och sedan hämtar böcker och sätter sig och läser vill de ju vara med, säger hon.

"Läsa äger" har funnits i Botkyrka i flera år, men det här är första året i Huddinge.

– Det är väldigt bra, nu blir det läsning varje dag och vi läser med alla barn. Det betyder mycket att de är yngre som barnen ser upp till. De tjatar på oss: "Får vi gå och läsa med dem?", säger Lidna Englund.