Det började i Farsta – men nådde även Väsby. I Multihallen i Messingen, som normalt mest används för gymnastik och bollsporter, sydde och svetsade 26 sommarjobbande ungdomar under några veckor sommaren 2020 skyddsutrustning i Förklädesfabriken.

Runt 350 förkläden om dagen fick de ihop – sammanlagt 9 000 förkläden.

Kommunens anhörigkonsulent Ann-Charlotte Tjernberg var den som höll i projektet. Vi får en snabb pratstund med henne i telefon från Arlanda en stund innan semesterflyget lyfter – bara det otänkbart under den resfria sommaren för två år sedan.

– För ungdomarna, och för oss som stod utanför den nära vården, blev projektet en möjlighet att hjälpa till och känna oss delaktiga, säger hon.

"Jättefin gemenskap"

Flera av ungdomarna som jobbade i Förklädesfabriken var ensamkommande från Afghanistan.

– Det blev en jättefin gemenskap och integration mellan grupperna. De svenska ungdomarna fick en helt annan förståelse för hur det är att komma ensam till ett land. Flera av dem har fortfarande kontakt med varandra, säger Ann-Charlotte Tjernberg.

Förutom att arbetet kändes meningsfullt för ungdomarna var även förklädena uppskattade av hemtjänsten – och är det fortfarande. Kommunens närmiljöteam delar ut påsar med förkläden som hemtjänsten kan ha med sig.

– De kan användas av hemtjänstpersonalen i det dagliga arbetet vid nära omvårdnad, som när de ska hjälpa någon att duscha eller klä på sig.

Vad tar ni med er från projektet?

– Hur lätt det var att göra något så bra tillsammans. Man måste bara våga. Trots det allvarliga läget vi befann oss i var känslan i gruppen alltid positiv. Detta var helt och hållet ungdomarnas förtjänst som gick in helhjärtat i projektet och genom sin insats försökte göra sin del i att få stopp på smittspridningen.