Bra stämning. Mascud, Mohamed, Nikolaos, Yacqub och Mahad spelar i lite olika lag men bollar tillsammans ändå. Foto: Mikael Andersson

Som United samlar spelare från hela Järva

På kort tid har Rinkebybaserade fotbollsklubben Som United vuxit sig stora, och engagerar nu hundratals barn och unga – främst från Järva. Mitt i hängde med på en träning.

  • Publicerad 10:17, 14 maj 2022

Klockan är 17.30 en varm torsdagskväll i maj, och Knutby bollplan i Rinkeby liknar närmast ett blått hav – med hundratals barn och unga i enhetliga dräkter som samlats för dagens fotbollsträningar.

– Så här ser det ut varje vardag i princip, vi har barn från sex år upp till herrlag. De flesta yngre lag har runt två träningar i veckan, sedan är det match nästan varje helg, säger Mohamed Abdulkhadir, ledare i klubben och tränare för a-laget.

Viktigt. Mahamed Abdulle, tränare och förälder, tror att många föräldrar uppskattar att veta att deras barn är i goda händer efter skolan. Foto: Mikael Andersson

Vuxit snabbt

På bara ett par år har Som United vuxit sig till en av de största klubbarna i Järvaområdet, med över 300 barn- och ungdomsspelare, plus U21-lag och herrlag. I somras deltog, enligt ledarna, runt 500 barn i det sju veckor långa sommarlägret som klubben arrangerade.

Mahamed Abdulle är både pappa och tränare i ett av lagen. Han tror att klubbens popularitet beror på stämningen i lagen och att allt är väl uppstyrt.

– Föräldrar och barn ser att klubben är seriös och att alla tar träningar och matcher på stort allvar. Det är många vuxna inblandade, som alla brinner för barnen och fotbollen, säger Mahamed.

Som pappa är han dessutom är glad över att veta var sonen är efter skolan.

– Jag tror generellt att det betyder mycket för föräldrar att veta vad deras barn gör. De flesta av våra spelare är ju från Järva vilket är ett område där det är och har varit mycket problem. Vissa hamnar på fel spår redan från tidig ålder, vilket så klart är en oro för många. Fotboll har en förebyggande effekt.

Kul. "Vi har bra passningsspel och snack på planen, alla är schyssta, alla får vara en del av spelet.", säger Mohamed Abdisalam. Foto: Mikael Andersson

Fokuserar på fotbollen

Mohamad Abdisalam, född 2009, står och bollar med några kompisar mitt på planen. Han har tillhört Som United i ungefär ett år, då han bytte hit från Vasalund.

– Det är väldigt roligt och samtidigt seriöst här. Vi har bra passningsspel och snack på planen, alla är schyssta, alla får vara en del av spelet. I princip alla mina kompisar har börjat här nu, man längtar alltid till träningarna, säger han.

Även spelaren Nilas Eriksson och pappa Sven Eriksson, som också är ledare, bestämde sig för att byta klubb och komma hit för ett tag sedan.

– Vi är från Bromma och Nilas har spelat i både Vasalund och Brommapojkarna. Där tycks mycket handla om det ytliga. Det ska vara dyra läger och kläder och lag ska toppas även från tidig ålder. Här är det en bra, seriös organisation där alla har en stor respekt för varandra och fokuserar på det viktiga; fotbollen, och att det är roligt för barnen, säger Sven.

Positiv. Mustapha Belaid, tränare i klubben sedan två år tillbaka, vill hylla spelare och ledares engagemang och respekt för varandra. Foto: Mikael Andersson

Vill satsa på tjejer

Husbybon Yacqub, som spelar i P08-laget, kom först i kontakt med klubben genom sin äldre bror.

– Som United står ju för Somalia United från början, och det är många somalier med vilket gör att vi förstår varandra på ett sätt, har samma bakgrund, vilket jag ibland kan tycka är skönt. Men alla är välkomna och inkluderade. Man är lagkamrater och vänner på samma gång, säger han.

Mustapha Belaid, tränare i klubben sedan två år, tillägger:

– Ja, jag är exempelvis från Algeriet – så det är folk med alla möjliga ursprung här. Det är som en stor familj. Alla känner alla, det är respektfull stämning, disciplin.

Nästa steg för Som United är att utveckla verksamheten även för tjejer, hoppas Mustapha.

– På våra lovläger och andra aktiviteter är det alltid tjejer med, och det verkar finnas ett stort intresse. Jag hoppas det kan börja dra i gång ordentligt så snart som möjligt så vi kan bli än mer inkluderande.

Sven Eriksson, Mohamed Abdulkhadir och Nilas Eriksson. Foto: Mikael Andersson

Som United FF

Har flera lag, från barn födda 2016 till A-lag.

A-laget spelar i division 4, och ligger just nu trea i tabellen.

Hemmaplan: Knutby BP, Rinkeby.

Läs mer på: www.somunited.se

Visa merVisa mindre

Mohamed Abdulkhadir, tränare för a-laget. Foto: Mikael Andersson