Vid 8-tiden på morgonen tidigare under hösten fattade en solcellsanläggning på ett villatak i Åkersberga plötsligt eld.

En granne upptäckte branden och larmade ägaren som lyckades begränsa elden med en pulversläckare. Efter några minuter kom brandkåren och släckte kvardröjande glöd.

Ska lära av bränder

Nu ska MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, analysera den här och andra liknande händelser.

– Vi håller på och sammanställer vad det är för typ av bränder som sker i solcellsanläggningar och vi för även dialog med Elsäkerhetsverket, säger Mattias Strömgren, olycksutredare och analytiker på MSB.

– Tanken är att vi ska se på fler händelser för att få en bredare bild. Syftet är att utveckla en säker metodik för effektiva räddningsinsatser.

Hur många bränder i solpaneler har inträffat?

– Det är det vi inte riktigt vet. Vi har precis börjat.

Mattias Strömgren
, olycksutredare och analytiker på MSB.

Mattias Strömgren
, olycksutredare och analytiker på MSB.

Melker Dahlstrand/MSB

Klart är att branden i Österåker och ytterligare två – i Sandviken 2023 och Vänersborg 2022 – nyligen anmälts till Elsäkerhetsverket.

Och att bränderna blivit fler, i takt med att antalet solcellsanläggningar runtom i landet ökat kraftigt.

Enbart i Österåker byggdes närmare 500 solcellsanläggningar under årets första åtta månader. Nästan dubbelt så många som året innan. I Vaxholm var utvecklingen likadan.

– Solceller har funnits länge, men det är först nu som de kommit på bred front. Då blir det fler olyckor, säger Mattias Strömgren.

– Men det vi ser är ändå att det är ganska små tal, utslaget på att vi har väldigt många solcellsanläggningar.

”Fabrikationsfel”

Branden i Österåker har även utretts av Storstockholms brandförsvar. I rapporten konstaterar myndigheten att branden startade i solpanelen. Den troliga orsaken var fabrikationsfel eller skada på solcellspanelen eftersom bland annat kopplingar och kablar var hela. 

Vid branden i Vänersborg berodde branden ”med största sannolikhet” på fabrikationsfel medan branden i Sandviken uppstod innan solpanelen var färdigkopplad, genom att två lösa kablar till panelen antände en altan.

LÄS MER:

Solcells-rally på villataken