”Varför jag blivit kvar i alla år? Tiden har bara rullat på. Det handlar inte bara om att sälja kläder, butiken är mitt andra hem och kunderna har ju blivit mina vänner. Någon kommer in och ska prata av sig, en annan tar med fika. Många reser långt. När jag och sambon åkte på Göta kanal -98 träffade jag kunder i varje hamn.

Visst börjar stammisar bli gamla. Kan de inte ta sig hit händer det att jag packar med mig en trave brallor och jumprar och åker hem till dem. Service – det är min grej.

Jag tar inte in fula kläder, säljer bara sådant jag själv tycker är snyggt. Det är kläder för riktiga damer. Inte är det särskilt billigt, ett par långbrallor kan kosta 1300. Men de håller tvätt efter tvätt, år efter år. Mina kunder kan inte handla på H&M eller Kappahl som gör kläder för trettioåringar på femtio kilo.

Jag är född i Solna och min mamma brukade handla på Trikåbasaren. En dag behövde ägarna extrahjälp och på den vägen är det. Jag var 17 år och vi bodde på Förvaltarvägen. Solna var en annan stad då. Mer natur. Javisst, vi tog picknickkorgen och gick över ängen där Bilia ligger i dag. Hagalund, innan de rev allt – så trist! – var fullt av liv och affärer. Det var köttbutik, damaffärer och allt möjligt.

När butiksägarna gick i pension tog jag över. Då och då undrar folk om det inte är dags för mig att sluta. Men varför sitta hemma och glo på väggarna? Min sambo gick bort för tio år sedan så mitt umgänge har jag ju i butiken. Min storasyster är 82, hon jobbar än. Pappa jobbade också till 82. Så får jag vara frisk blir det väl ett par år till. Jag bor i samma hus som butiken, bara en trappa upp, det är praktiskt som tusan.

Affärerna, jo tack, de går bra. Ibland är det skittrist, andra dagar är det fullt ös med kunder att klä. Det känns lite häftigt att ha Solnas äldsta butik. Det tror jag beror på två saker: service och kvalitet. Mycket här inne är bevarat, disken och omklädningsrummen är i original. Många som tittar in för första gången blir jätteglada”.

Lena brukade följa med sin mamma till Trikåbasaren, och började själv jobba i butiken som 17-åring.

Lena brukade följa med sin mamma till Trikåbasaren, och började själv jobba i butiken som 17-åring.

Stefan Källstigen