Det senaste kvartalet har antalet bostadsförsäljningar i länet ökat kraftigt, men det har än så länge inte resulterat i stigande priser.

Snittpriset på villor sjönk under perioden med 0,1 procent och på bostadsrätter med 1,7 procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Men när det gäller prisutvecklingen i Sollentuna ser det bättre ut. På bostadsrätter sjönk snittetpriset visserligen, men lägre än i länet med 1,1 procent. Och för sålda villor steg snittpriset 7,0 procent.

"Ett citynära alternativ"

Carima Hägglund Hasni, fastighetsmäklare på Bjurfors Sollentuna, har en teori om varför villapriserna i just Sollentuna har ökat så mycket.

– En förklaring kan vara att efterfrågan i Sollentuna ökar för att fler ser det som ett tänkbart citynära alternativ till exempelvis Bromma och Danderyd, som generellt ligger högre prismässigt. Att det ökar i största allmänhet tror jag beror på en ökad framtidstro och optimism, säger hon till Mitt i.

Elisabet Stuxberg på Mäklarringen Sollentuna är inne på samma tankebanor.

– Marknaden har vänt och då vänder det ofta först inne i stan, och när flyttströmmar går från stan är Sollentuna attraktivt för många samtidigt som det fortfarande finns relativt få villor till salu, säger hon.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, förutspår att ytterligare prisökningar är att vänta.

– Vår prognos visar att konjunkturen mjuklandar och räntorna sjunker, vilket får effekten att bostadspriserna stiger några procent fram till årsskiftet. Det är en vändning vi ser nu men det kommer inte bli någon våryra med kraftigt stigande bostadspriser eftersom många svenskar fortfarande har en hårt pressad privatekonomi, säger han i ett pressmeddelande.

"Uppdämt flyttbehov"

Utbudet av bostäder till salu är rekordstort just nu, men samtidigt ökar alltså antalet försäljningar i nästan hela landet. Samtidigt finns ett uppdämt flyttbehov, menar Marcus Svanberg.

– I takt med att räntorna sjunker bedömer vi att köpare och säljare får allt lättare att mötas prismässigt och att betydligt fler bostäder kommer att byta ägare i år än förra året, säger Marcus Svanberg.