– Effektavgiften har lett till att vi i Sollentuna har 15 procent lägre belastning på vårt nät. Det är en betydande skillnad, och det är tack vare att våra kunder anpassar sitt beteende och kör diskmaskinen, tvättar och laddar bilen när avgiften är låg. Så har vi heller inte haft några kapacitetsproblem, trots den kalla vintern, säger Johan Fält, elnätschef på Sollentuna Energi & Mijlö, Seom.

Genom att tillämpa effektavgift styr Seom användningen av effektuttag, det vill säga hur mycket el du använder på en och samma gång. Effektavgiften tas bara ut helgfria vardagar klockan 7–19, då trycket på elnätet är som högst.

Ett resultat är alltså att en elkund i Sollentuna i snitt använder 15 procent mindre effekt än normalkunden, och dessutom får en lägre elkostnad.

Att belastningen på elnätet minskar är också en betydelsefull fördel, exempelvis har nätet i Sollentuna långtifrån slagit i kapacitetstaket ens när det varit som allra kallast.

Det finns några andra elbolag i landet som också kör med effekttariffer. De stora drakarna väntar emellertid, bland annat på att Energimarknadsinspektionen ska komma med regler och ramlagstiftning.

Lägre fast kostnad

I Sollentuna är det alltså kännbart för plånboken att köra alla hushållsapparaterna samtidigt.

De kunder som svarar på prissignalen får en lägre elräkning, de andra får en högre. Som en extra effekt på elanvändningen har Seom en betydligt lägre fast kostnad på elnätsfakturan.

Många andra elbolag tar ut en hög fast avgift, opåverkbar av förbrukningen, vilket betyder att det lönar sig dåligt att spara på el. Enligt Energimarknadsinspektionen består en faktura för elnätet i snitt till 77 procent av fasta kostnader.

På många håll i Sverige räcker inte elnätskapaciteten till. Därför är frågan aktuell och branschen i stort är intresserade av att följa Seoms exempel och införa effektavgift så att kunder uppmuntras att göra strömslukande aktiviteter på kvällar och helger, berättar Sandra Rehn, chef för Marknad och verksamhetsutveckling på Seom.