I takt med att Täby centrum fick Westfeld i namnet har flera satsningar gjorts. En av dem är är den stora solcellsparken som invigdes under måndagen.

– Det känns såklart väldigt roligt! Nu kan vi äntligen producera vår egen el och på så sätt bidra till klimatomställningen och ett mer hållbart Täby, säger Linda Jensen centrumchef i Westfield Täby centrum.

Närmare 900 paneler

Parken har placerats uppe på centrumets tak och ska försörja byggnaden med el. Med de 864 paneler som sats upp kan centrumet producera 400 000 kWh solenergi om året.

Linda Jensen säger att satsningen är en milstolpe i deras hållbarhetsarbete för att minska deras miljöpåverkan. Inom kort kommer fler laddplatser även vara klara. 75 laddplatser kommer kunna nyttjas av besökarna, från dagens 25.

– Nu kan besökare också känna sig trygga med att en del av den el som används i centrum kommer direkt från solenergin vi producerar på taket, och dessutom kommer besökare kunna ta del av lokalproducerad el när de laddar sina bilar i vårt kraftigt utbyggda antal laddplatser i centrum, säger hon.

Invigdes under veckan

Under måndagen den 26 september invigdes parken, då var Johan Algernon (M), från Täby kommun och Axel Alm vd Solkompaniet med.

Täby centrums solcellspark blir den tredje solcellsanläggning för Unibail-Rodamco-Westfield i Sverige. Sammanlagt producerar fastighetsjätten nu en miljon kWh solenergi om året i Stockholm. Jämför man detta så motsvarar det en genomsnittlig årlig förbrukning för över 300 lägenheter.

Ska spara el

Centrumet i Täby går också ut med att de nu ska spara energi i sina fastigheter med tanke på rådande elkris. De kommer att ha kortade driftstider för belysning och rulltrappor. De ska även ha aktiv kontroll av uppvärmning.