Före jul sniffade sökhundarna Mac Taj och Nio runt i Messingen, på Väsby nya gymnasium och i några högstadieskolor – för att leta narkotika i förebyggande syfte.

Enligt hundförare Fia Haking arbetar hundarna 20 minuter åt gången och söker igenom skåp, toaletter och allmänna utrymmen efter narkotika.

– Hundarna älskar att göra det här, och de vet att de får belöning i form av en leksak. Efter 20 minuter får hunden som har arbetat vila, och då tar en annan hund över. Om de hittar något intressant markerar de för oss och vi går dit och tittar, berättar hon.

Under sökningen dokumenterar Fia alla ytor som har sökts av, eventuella fynd och alla platser där hundarna har markerat. Om hundarna hittar narkotika kontaktas polisen.

Vid sökningen före jul hittades ingen narkotika, men hundarna visade på möjlig kontaminering vid ett par platser. Det kan innebära att det har funnits droger som använts eller förvarats just där. Då kan skolans personal ha extra koll på de platserna framöver.

Hundsök länge på tapeten

Enligt kommunens säkerhetschef Mats Johansson fanns det ett politiskt uppdrag att genomföra narkotikasök med hund redan 2021 – men då satte pandemin käppar i hjulet.

– Året efter genomfördes ett par hundsök med vårt dåvarande bevakningsföretag, men när vi bytte leverantör hade de inte den tjänsten.

Men varför ska ni som kommun betala för hundsök? Är inte det polisens jobb?

– Polisen säger sig inte ha resurser. Deras hundar är upptagna med att söka efter skjutvapen, sprängmedel och narkotika – ofta kopplat till den pågående gängkonflikten, säger Mats Johansson och fortsätter:

– Det är självklart synd att behöva använda kommunens pengar, kommunens primära uppgifter borde ju i den bästa av världar inte vara väktare och hundsök. Men ska vi jobba förebyggande måste vi ligga steget före.

Enligt Mats Johansson görs hundsöken i rent förebyggande syfte och inte för att det kommit signaler om att narkotika finns på skolorna i Väsby.

– Men narkotika är ju allmänt förekommande och går längre och längre ner i åldrarna, säger han.

Sökhundarna kan markera vid narkotikafynd – eller på kontaminerade platser.

Sökhundarna kan markera vid narkotikafynd – eller på kontaminerade platser.

Roslagens specialsök

Hur vet ni att hundarna är utbildade på rätt sätt?

– Vi har tagit referenser och begärt dokumentation. De vi anlitar måste kunna visa att hundarna är specialiserade på sök. Vår leverantör är kvalitetssäkrad genom Branschorganisationen för sökhundar, BOSH.