Nya larm från SL-trafiken talar om överfulla bussar och trängsel i tunnelbanan och på pendeln sedan skolorna börjat och semestrarna tagit slut.

Är en av förklaringarna att allt fler övergett distansarbetet som Folkhälsomyndigheten rekommenderar och återvänt till arbetsplatserna?

Nej, i varje fall inte enligt nya siffror från Google som nyhetssajten Newsworthy tagit del av. De visar i stället att Stockholmarna fortsatt följer rekommendationen och jobbar hemma i stor utsträckning – faktiskt mer än någon annan stans i landet.

Under den sista veckan i augusti var det 40 procent mindre aktivitet på arbetsplatserna jämfört med hur det såg ut i februari, alltså innan pandemins början. Distansjobbandet i länet ligger fortsatt på samma höga nivåer som i mars och april, enligt Googles siffror.

Samtidigt visar siffror från Telia att resor inom länet och från och till länet ökade med tre procent den sista veckan i augusti, jämfört med veckan innan. Resandet nu ligger på högre nivå än under våren, men fortfarande 13 procent lägre än i början av februari.

 Katrin Sjölin jobbar fortfarande till stor del hemma.

Katrin Sjölin jobbar fortfarande till stor del hemma.

Christian Lärk

Söderortsbon Katrin Sjölin jobbar på Alfa Laval i Tumba. Hon har arbetat hemma på heltid sedan i mars, men är efter sommaren på kontoret en dag i veckan.

Hur har det varit? 

– Jag tänker att man får försöka hitta de fördelar som finns med att jobba hemma. En sak är att man kan jobba mer ostört. Nackdelen är att man inte kommer träffa sina kollegor. Den sociala biten blir det inte lika bra med, säger Katrin Sjölin.

Vad tror du om hösten? 

– Jag tror säkert vi kommer fortsätta arbeta delvis hemma. Åtminstone till årsskiftet. Min arbetsplats följer  folkhälsomyndigheten noga och fattar beslut efter det. Och direktiven förändras ju hela tiden. Så vi får väl se, säger Katrin Sjölin.

Bandhagenbon Roland Holmberg. Foto: Christian Lärk

Bandhagenbon Roland Holmberg. Foto: Christian Lärk

Christian Lärk

På hundrastgårdens parkering vid Årsta Golf håller Roland Holmberg från Bandhagen på att ta in hunden i bilen:

– Jag har hjärtproblem och min fru är orolig att  jag ska smittas. Jag träffar varken barnen eller barnbarnen. Min fru driver second hand-butik i Vårby och hon har behövt åka till butiken som vanligt, men försöker att inte åka kollektivtrafik. Våra söner är snickare och elektriker och de har arbetat som vanligt, men deras fruar arbetar hemma på grund av tandemin.

Nio av tio har valt hemmajobb

Även flera fackförbund och stora arbetsgivare i länet vittnar om distansarbete på fortsatt höga nivåer.

Fackförbundet Unionen gjorde en Novus-undersökning innan sommaren som visade att nio av tio stockholmare som har möjlighet att jobba hemifrån valde att göra det i viss eller stor utsträckning under pandemin. Bara en av tio stockholmare som har möjlighet att jobba hemma svarade att de inte jobbat hemma alls.

En rundringning till flera stora arbetsgivare i Stockholm som Mitt i gjort visar att hemarbete i höst uppmuntras i samma anda som under våren, även om de anställda har möjlighet att komma in på kontoret.

Lättnad för personalen

På Telias huvudkontor i Solna jobbar normalt 4 000 anställda, men sedan i mars har de flesta jobbat på distans, något som fortsätter i höst för de som vill. För många anställda var beskedet att det går att fortsätta jobba hemifrån en lättnad.

– En del kan nog ha känt ångest i sommar över att i det här läget behöva börja åka pendeltåg igen. Vi har ju sett hur fullt det kan vara i vagnarna, säger Agneta Ahlström, ordförande för Unionens klubb på Telia, som själv jobbar hemma just nu.

– Att det är frivilligt hur man vill göra är viktigt för den personliga integriteten, till exempel om man själv är i riskgrupp och inte har velat berätta det eller någon i ens närhet är i riskgrupp. Man ska inte behöva försvara var man väljer att jobba, säger hon.

Kundtjänst och de som jobbar i andra viktiga funktioner måste vara på plats på kontoret, och det finns en plan för hur det ska gå till när resten ska komma tillbaka. Men när det ska ske är fortfarande oklart, enligt Telia.

Ska undvika rusning

Även på Nordea håller man på rekommendationen.

– Vad gäller Sverige så uppmuntrar vi fortsatt till att arbeta hemma, för de som kan. Och de som åker till arbetet ska försöka undvika rusningstrafik. På huvudkontoret i Stockholm har vi infört en begränsning att maximalt 40 procent av arbetsstyrkan kan vara på plats, om så behövs av olika skäl, skriver Nordeas kommunikationschef Mikaela Östman i ett mejl till Mitt i.

Även om bankkontoren fortsätter att hålla öppet för kunder, så uppmuntrar banken till möten på distans via online-lösningar. Ungefär 60 procent av kundmötena hålls i dag på distans, vilket är dubbelt så många som i vanliga fall.