1984 förändrades 14-årige Morgan Hulths liv för alltid. Han bodde i Bjuv i Skåne men socialförvaltningen där beslöt att placera honom i pojkhemmet Eolshäll i Stockholm. Där blev han kvar i tre år. År då han berättar att han blev våldtagen och utsatt för andra grova sexuella övergrepp av hemmets föreståndare Göthe Ohlsson.

I dag är Morgan Hulth 54 år och lever med sviterna efter övergreppen varje dag.

– Jag har tigit i alla år och burit på en stor skam för att jag inte pratat. Men nu är mina barn stora och tar inte skada av det som de skulle ha gjort när de var små, säger han.

Arg och besviken

Morgan Hulth var den av de män som berättade om övergreppen i en artikelserie i Dagens Nyheter. Nu är han arg och besviken över att den rödgröna majoriteten i Stockholms stad beslutat att man inte kan ta ansvar över det som hände. Varken skadestånd eller någon annan typ av upprättelse är att vänta från staden.

– Pojkhemmet låg ju i Stockholm. Då måste ju Stockholms stad ha ett ansvar. Sedan hade förstås hemkommunerna, som placerade barn i pojkhemmet, också ett ansvar, säger Morgan Hulth, som ringer upp Mitt i sedan nyheten om beskedet från Stockholms stad publicerats.

Göthe Ohlsson, som dog 1992, drev tidvis pojkhemmet med stöd från Stockholms stad. Social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) menar bland annat att det faktum att så lång tid förflutit gör det svårt att utröna ansvarsfrågan.

– Det är lagstiftningsmässigt knepigt. Det är väldigt diffust vad det är för verksamhet som egentligen bedrivits där och tillsynsansvaret har flyttats över perioder. Ibland har det varit länsstyrelsen, ibland den placerande kommunen, sa Alexander Ojanne i en tidigare artikel i Mitt i.

Berättade för psykolog

Morgan Hulth köper inte det.

– Det går att hitta mycket dokumentation om man försöker, menar han.

Morgan Hulth gick i Mälarhöjdens skola under sin tid vid Eolshäll. Där berättade han för en skolpsykolog om övergreppen, säger han.

– Men det hände ingenting för det. Det jag tänker är att socialtjänsten på den tiden var glad att bli av med oss. Det var ingen som ville ta i oss, vi var helt utlämnade.