Under sommaren 2022 fick Skärholmens stadsdelsförvaltnings anställda svara på en enkät gällande otillåten påverkan och om de utsätts för hot i sitt arbete. Resultatet visar att socialsekreterare och biståndshandläggare är särskilt utsatta. Av dem uppgav 28,9 procent att de har utsatts.

– Det kan handla om allt från att man ska skada dem eller deras familjer till att man ska söka upp dem till att klienten ska skada sig själv, säger Ebba Bergqvist, facklig företrädare, på Akdemikerförbundet SRR, för socialsekreterarna i Skärholmen.

Hur har de anställda reagerat på hoten?

– Det är jätteolika, vissa blir väldigt rädda. Men det finns också en risk att det blir en normalisering där man tänker att hot inte brukar leda till någonting. Vissa kan också gå in i chock och att rädslan kommer först senare.

Hoten förekommer exempelvis när personer får avslag på sina ansökningar om ekonomiskt bistånd eller när de inte beviljas andra insatser som de har sökt.

Hur påverkas socialsekreterarnas vardag av hoten?

– Man kan uppleva dels rädsla för att förmedla vissa beslut, dels rädsla i klientmöten.

Vad tänker facket kring hoten?

– Hot och våld påverkar arbetsmiljön väldig mycket, så det är arbetsgivarens ansvar att kartlägga i vilka situationer hoten förekommer och hur de kan förebygga hoten. Det är också viktigt att hot inte normaliseras och att allvarliga hot rapporteras in och anmäls till polisen.

Vad borde man göra för att förbättra för de anställda?

– Man ska ha trygga arbetsförhållanden, en trygg och stabil ledning och arbetsgrupp så att alla känner sig trygga med att gå och anmäla till chefen.

Skulle det underlätta om ni var exempelvis två personer när ni meddelade ett avslag?

– Jag tror det och det görs redan, men borde kunna göras i högre utsträckning.

Påverkar hoten de anställdas vilja att jobba kvar?

– Det är en jättesvår fråga. Vi vet inte varför någon slutar, men det är klart det kan påverka inställningen till arbetsplatsen och om man vill vara kvar.

Äreden kan behöva flyttas

Enligt Anna Toll, chef för socialtjänsten i Skärholmen, arbetar de på flera sätt med att förebygga hot och våld de gör exempelvis riskanalyser men pratar även om vikten av att rapportera när ett hot uppstår. Och när en anställd hotas vidtas åtgärder skyndsamt.

– Det kan till exempel vara stödsamtal via chef och företagshälsovård, stöd i att polisanmäla och att handläggningen av ärendet flyttas till annan tjänsteperson. Som arbetsgivare har vi nolltolerans mot hot och våld och uppmanar alltid till polisanmälan, säger hon.

Men hoten lönar sig inte. Hittills har socialtjänsten i Skärholmen inte ändrat något beslut på grund av hoten, enligt Anna Toll.