Det är vanligt att majoriteten och oppositionen i Stadshuset råkar i luven på varandra och har olika uppfattningar i politiska frågor. Men den här dispyten är av en mer udda karaktär.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) hävdar att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) bör äta upp sin egen hatt.

Det hela tog sin början inför valet 2018. Hon lovade då i en artikel i DN att hon skulle äta upp sin hatt om inte arbetet med att gräva ner Centralbron påbörjades under mandatperioden.

https://www.mitti.se/nyheter/blir-kanske-ingen-nedgravning-av-centralbron/lmrjx!4780145/

När budgeten för 2022 nyligen presenterades stod det klart att det inte blir någon nedgrävning av bron innan nästa val. Anledningen är att det skulle bli för dyrt. En nedgrävning skulle kosta 10–12 miljarder kronor, enligt Anna König Jerlmyr.

– Vi har varit ärliga med att säga att det blir för dyrt, men det är en fantastisk idé. Det krävs statlig finansiering, säger Anna König Jerlmyr.

Jan Valeskog menar att det hela idén med att gräva ner bron var hopplös från första början och att det snarare handlade om valfläsk.

– Man kan inte kasta ur sig 20-miljarderslöften till väljarna och sedan bara låta det passera. Hon får ta sitt ansvar och äta upp hatten som hon lovat, säger han och fortsätter:

– Vi har en hatt till henne som vi nogsamt skyddat från damm i över tre år. Vi har både kniv och gaffel om hon behöver.

Vill inte äta

Anna König Jerlmyr är dock tydlig med att hon inte tänker proppa i sig någon huvudbonad, oavsett om Valeskog bistår med bestick eller inte.

I stället backar hon från uttalandet.

– Det jag lovade inför valet var att vi skulle utreda detta, och det har vi gjort. Ingen skulle bli gladare än jag om vi grävde ner Centralbron, säger hon.

Jan Valeskog håller inte med.

– Det måste vara ett historiskt rekord att vifta bort ett vallöfte för 20 miljarder kronor.

Här är förslaget om att gräva ner Centralbron som presenterades 2017:

https://www.mitti.se/nyheter/moderaternas-nya-forslag-for-city-grava-ner-centralbron/repqdd!qGQW0CQRaLieTGKYeDhhRg/