VACCIN. Knappt hälften, 46,4 procent av alla Väsbybor över 18 år, har fått åtminstone en dos vaccin mot covid-19. Foto: Mikael Andersson

Snart har hälften fått första sprutan i Väsby

Över 46 procent av de vuxna Väsbyborna har nu fått första vaccindosen i Upplands Väsby och 17 procent är färdigvaccinerade.

  • Publicerad 16:16, 10 jun 2021

Vi ser en del oroande tendenser, deltavariaten är särskilt oroande.

Smittan går ner och tendensen är densamma i så gott som hela landet, och i stora delar av världen.

– Den positiva trenden håller i sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Antalet testade går ner, vilket enligt FHM är en konsekvens av att antalet smittade minskar.

– De stora regionerna har samma trend, antalet fall fortsätter att minska snabbt, säger Anders Tegnell.

Deltavariant oroar

Dock ökar smittspridningen i ett fåtal regioner. Förklaringen tros vara virusvarianter, så som deltavarianten som först upptäcktes i Indien och som nu har konstaterats på 71 fall i Sverige.

– Vi ser en del oroande tendenser, deltavarianten är särskilt oroande, säger Anders Tegnell.

Nästan 4 miljoner personer i Sverige har fått åtminstone en dos vaccin. Upplands Väsby hör nu till de kommuner där knappt 50 procent av alla invånare över 18 år har fått första vaccindosen. 46,4 procent av Väsbyborna har fått första sprutan, vilket motsvarar 16 871 invånare. Det går framåt även med andra dosen, den har 17,2 procent i Väsby fått, vilket motsvarar 6 267 personer.

Fem nya dödsfall

I kommunen har dock fem personer avlidit med covid-19 under vecka 21 och 22. Totalt har nu 113 Väsbybor avlidit av covid-19. Denna vecka har statistik inte gått att få fram var dessa dödsfall inträffat, men av de tidigare 104 avlidna har 70 haft omsorg (52 bodde på äldreboende och 18 hade hemtjänst).