Det 45 år gamla huset har ett kulturellt värde som en stark representant för sin tid så därför får den nya fasaden samma färgsättning – två nyanser av brunt – som den ursprungliga.

– Man tänkte inte så mycket på att det var två nyanser för huset var så solblekt och smutsigt att de smälte ihop. Men nu får fasaden tillbaka sitt bling och blir tvåfärgad igen, säger Anna Dunge.

Fasadbytet är bara ett av många stora arbetsmoment i totalrenoveringen av Turebergshuset. Även isolering, fönster, ventilation, hissar och avlopp hade gjort sitt med råge i huset som byggdes i mitten av 1970-talet.

Evakuering till Häggvik

Kommunens politiker och tjänstemän evakuerades redan vid årsskiftet 2019/20, lejonparten till The Factory i södra Häggvik, och ett drygt halvår senare drog renoveringen i gång på allvar.

Ett tag såg det dock ut som att kommunen i stället skulle köpa The Factory och göra det tillfälliga kommunhuset till permanent, men så blev det inte.

– Jag är glad att vi tog beslut om renovering. Vi vill ha kommunhuset centralt, mitt i kommunen. Det skapar liv och rörelse här och är bra för tryggheten i centrala Tureberg, säger Henrik Thunes (M).

Kommunstyrelsens ordförande är inbjuden av fastighetsägaren Sollentuna Kommunfastigheter AB, SKAB, och renoveringens generalentreprenör Cobab Sverige AB för att få en inblick i hur arbetet fortskrider inne i hans tidigare – och blivande – arbetsplats. Och Lokaltidningen Mitt i fick följa med på förhandstitten.

– Vi byter ut alla fönster, totalt 1 624 stycken. Vi började lite före semestern och det har rullat på bra. Nu har vi bara två våningsplan kvar. De nya fönstren går inte att öppna. Huset får ett hermetiskt ventilationssystem, säger Håkan Jansson, arbetsledare på Cobab.

Jobbar sig neråt

Vi har tagit en av de lite rangliga bygghissarna på husets utsida, upp till våning 13. Här är rivningen klar och man har till och med påbörjat arbetet med att måla väggar och kakla toaletter.

Byggjobbarna arbetar sig successivt neråt, våning för våning, och på de nedersta våningarna pågår fortfarande visst rivningsarbete.

Visningen fortsätter ovanpå våning 13, uppe på taket där det blåser friskt. Här har infästningar monterats för en solcellsanläggning med 149 paneler som bemärktas alstra 48 000 kWh elström per år.

Detta motsvara ungefär 25 procent av byggnadens elbehov då energiförbrukningen dessutom minskar avsevärt i och med renoveringen, tack vare bland annat nya fönster och betydligt bättre isolering.

Utbyggnad på entréplan

Efter en hisstur nedåt befinner vi oss på markplan igen. Här ska den nya fullmäktigesalen ligga.

– Närmare till demonstrationer som kanske arrangeras på torget, konstaterar Henrik Thunes.

Här ska också det nya biblioteket ligga, på entréplan och våning 1 och 2, och givetvis kommunhusets entré. Det blir också en utbyggnad längst ner, som tar cirka sju meter av torget i anspråk. Den ska påbörjas i mitten av november, så därför kommer väven som täcker huset snart tas bort, och byggställningarna monteras ner, på södra sidan som vetter mot Sollentuna centrum.

– Och det tar ett par veckor så måndag i vecka 44 börjar vi ta bort väven, säger Håkan Jansson.

Då, den 1 november, får alltså Sollentunaborna en första chans att se den nya glansiga fasaden. Väven på hustes tre övriga sidor blir kvar i ungefär ett år till. I slutet av 2022 ska allt vara klart, och kommunens politiker och tjänstemän ska flytta tillbaka till Tureberg.