Vaccin. Ann-Christin Edlund, verksamhetschef på Klingsta och på Storkalmars vård- och omsorgsboende, berättar att vaccineringen kommit igång. Foto: privat/mostphotos

Snart är de som bor på Danderyds äldreboenden immuna

Snart har alla de som bor på särskilda boenden i Danderyd tagit sin första dos av covid-vaccinet. ”Det har gått fantastiskt bra” säger den ansvariga sjuksköterskan Catherine Berglund.

  • Publicerad 09:04, 11 jan 2021

Den 29 december fick den första personen i Danderyd en dos vaccin mot covid-19, på Tallgårdens äldreboende.

Snart har hela den första vaccineringsgruppen i kommunen fått sin första av två doser.

– Det har gått jättebra. Jag har ringt runt och frågat och det har gått över förväntan. Det är väldigt få som inte vill ha vaccinet, så det är vi glada för också, säger Catherine Berglund, vikarierande medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Danderyd.

Första "svängen" är klar

Den 5 januari fick boende på Klingsta vård- och omsorgsboende sin första dos. Ann-Christin Edlund, verksamhetschef på Klingsta och på Storkalmars vård- och omsorgsboende, menar också att det har gått bra.

– Ingen har reagerat negativt på vaccinet, och alla mår bra, säger hon.

Om tre veckor får brukarna den andra dosen – då de kan förklaras helt vaccinerade mot covid-19.

– Första svängen för oss är klar. Snart ska personalen också börja vaccineras, men vi vet inte än exakt när det kan se. Så länge säkrar vi upp så gott vi kan, säger Ann-Christin Edlund.

Hon menar att många har väntat på att få vaccinet.

– Ja, och det är förståeligt. Att snart äntligen kunna få träffa våra nära och kära.

Personal vaccineras

Totalt finns det 333 platser på särskilda boenden i Danderyd, där personer bor som är aktuella för den första vaccineringsfasen.

Danderyds vikarierande MAS, Catherine Berglund, som annars arbetar som demenssamordnare och anhörigkonsulent, menar att vaccinering av vård- och omsorgspersonal kan börja redan i januari.

– Det kommer ske inom en snar framtid, säger hon och tillägger:

– I mitt vanliga jobb träffar jag många anhöriga och personal som har väntat på det här så jag är väldigt glad att det har kommit igång så snabbt, och att vi kan se ett ljus framför oss.

Vaccineringsfas

Fas 1

Påbörjades i slutet på december i Sverige. Vaccinet ges till boende på särskilda boenden och personer och personal inom omsorg och hälso- och sjukvården.

Fas 2

Väntas börja i februari. Vaccinet ges till personer som är 70 år eller äldre, där de äldsta prioriteras först. Häri ingår även personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre