MUNSKYDD PÅ. Region Stockholm vill att stockholmare i mycket högre grad ska använda munskydd. Foto: Mostphotos / Region Stockholm

Smittan ökar – Regionen rekommenderar munskydd dygnet runt

Stockholmare bör använda munskydd inte bara i kollektivtrafiken utan nu även i mataffären, hos frisören och på en rad andra platser. Det meddelade Region Stockholm på en pressträff under tisdagen.

  • Publicerad 13:47, 23 feb 2021

Munskydd ska nu användas i kollektivtrafiken alla tider på dygnet, och inte bara i rusningstrafiken.

– Vid min privata spaning i morse kunde jag se att vi behöver öka användningen. Det är ju också svårt att hålla reda på de tider när de ska användas. Och fortsatt gäller ju också att bara resa om man måste, sade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vid en pressträff på tisdagen.

Nytt är också att munskydd bör bäras inomhus, i affärer, hos frisören och även på jobbet. Om man behöver befinna sig nära andra människor mer än 15 minuter ska munskydd bäras, är rekommendationen. Det gäller dock inte i skolan.

Distansundervisning

Precis som Mitt i tidigare kunde avslöja ska nu alla elever i högstadiet och på gymnasiet stanna hemma vecka tio, veckan efter sportlovet. Undervisningen får ske på distans.

Detta enligt en ny regional rekommendation från Smittskydd Stockholm.

– Under sportlovet är det risk att man träffar fler än de man normalt umgås med, och därmed risk för smittspridning. Därför uppmanar vi till distansundervisning för högstadiet och gymnasiet, med undantag för särskolan och för elever som behöver vara i skolan, för praktiska moment och examina, sade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Karantän för semestrande elever och sportlovsfirare

Smittspridning ökar

Bakgrunden till skärpningarna är att smittspridningen har tagit fart igen. Att den ökade med 24 procent mellan vecka fem och sex var ingen tillfällighet. Mellan vecka sex och sju var ökningen 27 procent.

Vecka sju konstaterades 5 085 smittade med covid-19.

– Vi vet att ökad smittspridning följs av en ökning av antalet sjukhusvårdade, och vi ser nu att det ökar, även inom intensivvården.

Färre vaccindoser

Extra bekymmersamt är också att de utlovade vaccinleveranserna krymper. Jämfört med förra veckan fick regionen denna vecka 8 000 färre doser, och i mars minskar antalet doser med fem procent jämfört med tidigare prognos.

– Jag vädjar och hoppas att vi tillsammans orkar hålla ut och hjälpa varandra att följa de råd och rekommendationer vi har och bidra till minskad smittspridning så att färre blir svårt sjuka och dör, sade Maria Rotzén Östlund.

Karantän efter utlandsresa

Alla svenska medborgare som kommer från utlandet till Arlanda kan testas för covid-19 direkt på flygplatsen. De ska sedan hålla sig hemma i sju dagar enligt den nationella rekommendationen, och ska sedan testas igen efter fem dagar.

Alla som kommer till Arlanda covid-testas

För utländska medborgare som reser till Sverige har regeringen beslutat om striktare krav. De måste visa ett negativt PCR-test för pågående infektion som inte är äldre än 48 timmar.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

✓ Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar.

✓ Stanna hemma vid minsta symtom, som hosta, snuva, feber.

✓ Provta vid symtom längre tid än 24 timmar.

✓ Alla i ett hushåll rekommenderas i möjligaste mån att vara hemma från det att någon får symtom som kan stämma med covid-19.

✓ Alla i ett hushåll skall stanna hemma i en vecka om någon i hushållet har bekräftad covid19.

✓ Arbeta hemifrån om du kan.

✓ Du bör stanna hemma efter utlandsresa i 7 dagar och provta dig på ankomstdagen och på dag 5. Detta behöver ingå i en planering inför eventuell utlandsresa.

✓ Undvik köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

Visa merVisa mindre