Vi är vana med att SMHI varnar utifrån klass 1, 2 och 3. Men nu byts siffrorna ut mot färgerna gul, orange och röd, där röd varning är den allvarligaste.

Nytt är också att varningsnivåer sätts utifrån vilka konsekvenser som vädret väntas få i ett visst område.

Krävs hälften så mycket snö i Stockholm som i Norrland

För att det ska nå upp till röd varning i Stockholm räcker det till exempel med 30 millimeter snö under ett dygn för att det ska varnas rött. I Boden krävs det dock dubbelt så mycket, 60 millimeter.

– Det blir olika konsekvenser beroende var i landet man är. Tidigare har vi haft samma tröskelvärden för hela landet. Det har gjort att det varnats väldigt mycket för snöfall i Boden, även fast det kanske inte haft så stor påverkan och blivit besvärligt, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det kan ibland skrattas åt att det blir snöproblem i Stockholm – även om det inte har snöat jättemycket. Men nu kan det alltså vara slutskrattat?

– Ja, precis. Nu tar vi hänsyn till vilken påverkan vädret får regionalt, säger Moa Hallberg.

Kan varnas för översvämning

Förutom de nya färgvarningarna kan det nu även varnas för översvämning – och vilken påverkan det kan få på byggnader, vägar, järnvägar eller samhällsfunktioner. Syftet med förändringen är enligt SMHI att öka relevansen och kvaliteten i varningarna så att alla i samhället kan förbereda sig.

– Nu blir varningarna ännu mer användbara och relevanta och samverkan mellan SMHI och regionala aktörer fördjupas. Vi tar ett stort steg i att ytterligare bidra till ett hållbart och säkert samhälle, säger Håkan Wirtén, generaldirektör på SMHI.