Nybakade. Studenterna lämnas skolans värld och ger sig vidare ut i livet. Foto: Mostphotos

Småskaligt studentfirande för Sigtunas elever

Den ljusnade framtid närmar sig för Sigtunas avgångselever. Men något större firande på skolgården får de inte. – Vi kör utspring med väldigt små grupper i taget, säger Carina Nilsson, rektor på SSHL.

  • Publicerad 16:37, 18 maj 2021

Med bara dagar kvar till studenten kan avgångseleverna i Sigtuna kommun ställa in sig på ett mindre format av utspring med bara några få anhöriga på plats.

Precis som i fjol sätter smittläget stopp för större folksamlingar.

– Vi kommer att ha grupper om tio stycken som springer ut på skolgården där varje elev får ha tre anhöriga på plats, säger Carina Nilsson som är rektor på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL.

Hela firande sker ute på skolgården den 28 maj med så mycket avstånd till varandra som möjligt. Det märks bland de 162 eleverna att de snart ska lämna skolan.

– De är lite pirriga såklart och många kollar väderappar om vad det ska bli för väder eftersom allt är utomhus, säger Carina Nilsson.

Här springer 300 elever ut

Kommunens största gymnasieskola, Arlanda gymnasiet, har 300 avgångselever och har noga fått planera studentdagen den 4 juni för att undvika trängsel.

Där springer klass för klass ut på varsin sida av skolan under hela dagen från morgonen till eftermiddag.

– Det blir en lång dag för att vi inte vill ha folksamlingar. Sedan har vi en bra tilltagen paus för att alla gott och väl hinna undan innan nästa gäng springer ut, säger Erik Ryding som är verksamhetschef på Arlanda gymnasium.

I år hålls utspringet på skolan efter önskemål från eleverna. Två anhöriga per elev är välkomna.

– De vill ju ha utspringet här sedan kanske de hade velat ha något maffigare men det är så här vi kan göra nu, säger Erik Ryding.

På skolgården blir det en kortare ceremoni med tal och utdelning av stipendium och studentnål innan skolan släpper eleverna. Men några studentflak eller liknande är inte välkommet.

– Vi har informerat om att det inte är tillåtet i år så vi vill inte ha det här, säger Erik Ryding.

Två olika grupper

På Praktiska gymnasiet tillåts max fyra anhöriga per elev för de 30 avgångseleverna.

– Vi har delat upp eleverna i två grupper om 15 i varje grupp för att undvika trängsel, säger Karin Billsten som är rektor på praktiska gymnasiet.

Under avslutningsdagen den 4 juni bjuder skolan på frukost för den första gruppen och lunch för den andra gruppen som en sista måltid innan eleverna släpps ut i det fria.

– På skolgården har vi målat upp prickar där anhöriga kan samlas så att vi sprider ut oss. När klockan är slagen måste alla flytta sig från skolgården så att nästa gäng kan få plats, säger Karin Billsten.

Inte heller på Praktiska gymnasiet tillåts några stundentflak på skolans område.

Bergstrands gymnasiums 82 avgångselever springer ut den 3 och 4 juni.

Då springer Sigtunas stunter ut:

SSHL (privat) - 28 maj

Arlanda Gymnasium (kommunal) - 4 juni

Praktiska gymnasiet (privat) - 4 juni

Bergstrands gymnasium (privat) - 3 och 4 juni

Visa merVisa mindre

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30