Politiker eller höga chefer som äter dyra affärsluncher med viktiga kontakter. Det kanske är den bilden som först dyker upp när du hör ordet representation.

Men i kommunens värld handlar det också om hemtjänstpersonalen och förskollärarna ska få gå på julfest och hur de ska uppvaktas när de fyller jämnt.

I vår uppdateras därför Huddinge Kommuns riktlinjer för representation, gåvor och uppvaktning. De tidigare riktlinjerna har tio år på nacken och kommunen måste regelbundet göra uppdateringar för att följa förändringar i inkomstskattelagen.

Slutskålat

En av de större förändringarna är en skärpning av alkoholpolicyn. Tidigare kunde kommunen bjuda sina anställda på två glas vin eller öl på personalfesten eller vid extern representation. De nya riktlinjerna innebär att kommunen inte får bekosta alkohol över huvud taget.

– Nästan alla kommuner och myndigheter går åt det hållet. Det handlar dels om att skattebetalarnas pengar inte ska gå till alkohol, dels om att det kan finnas någon form av alkoholberoende på arbetsplatsen och att vi måste ta vårt ansvar som arbetsgivare. Vi vill hålla det så rent som möjligt. Vill man ha alkohol får man stå för den kostnaden själv, säger Torgny Hagelin, HR-direktör i kommunen.

Torgny Hagelin, HR-direktör.

Torgny Hagelin, HR-direktör.

Anna Z Ek/Huddinge kommun

Kommundirektören eller kommunstyrelsens ordförande kan dock besluta om undantag i särskilda fall vid representation, främst av internationell karaktär.

– Det andra exemplet är ni vi firar våra jubilarer som varit anställda i 25 år. De bjuds på middag och vi tycker kanske inte att man ska behöva betala för det man skålar i då, säger Torgny Hagelin.

Bjuds på supé

Kommunens trotjänare som varit anställda i 25 år bjuds tillsammans med sällskap på "supé" och får dessutom en gåva värd 5 000 kronor. De får välja mellan ett presentkort hos en guldsmedja, en upplevelsepresent eller ett Vårbysmycke. Formuleringen i äldre riktlinjer; "en specialutgåva av Vårbysmycket, hjärta för damer och slipshållare för herrar" känns kanske inte helt tidsenlig och finns inte längre kvar.

Den som går i pension kan välja en Fullersta-kruka som gåva. Fullerstakrukan är designad av keramikern och kakelugnsmakaren Annika Svensson och säljs på Fullersta gård. Priset är 950 kronor.

Den som går i pension kan välja en Fullersta-kruka som gåva. Fullerstakrukan är designad av keramikern och kakelugnsmakaren Annika Svensson och säljs på Fullersta gård. Priset är 950 kronor.

Angie Gray

Lika flott är det inte till vardags. Men det verkar vara ganska kolhydratstinna möten i kommunhuset där det bjuds på kaffebröd, smörgåsar eller wraps. Eller för den delen tårta när någon av kommunens närmare 6 400 medarbetare fyller jämnt.

De mer övergripande bestämmelserna kallas för riktlinjer, medan de här detaljerade formuleringarna om gåvor och summor kallas för rutiner och kan ändras av HR-direktören. Som exempel kan vi ta julgåvan som ligger på 500 kronor. Om inflationen fortsätter att vara hög kan kommunen höja den summan utan att det kräver ett politiskt beslut.

Love Bergström (M) oppositionsråd.

Love Bergström (M) oppositionsråd.

Anna Z Ek/Huddinge kommun

M: "Vi tycker att det är snålt"

Att kommunen inte ska stå för alkohol är däremot en riktlinje som beslutas av politikerna.

– Riktlinjerna syftar till att det ska vara lätt för anställda och förtroendevalda att göra rätt och att invånarna på goda grunder ska kunna känna högt förtroende för kommunen, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna är dock kritiska till förslaget om striktare alkoholpolicy.

– Det ska naturligtvis inte vara några spritfester som finansieras av skattepengar. Men tidigare var det två enheter per person och tillfälle, det kan man väl knappast anse vara överdådigt. Att vi ska plocka bort de eventuella förmåner som kan finnas, som möjligheten att ta en öl till julbordet känns som fel väg att gå. Vi tycker det är snålt helt enkelt, säger oppositionsrådet Love Bergström (M).

Förslaget på nya riktlinjer har återremitterats. Anledningen är att det ska förtydligas när riktlinjerna skiljer sig åt mellan politikerna och tjänstemannaorganisationen. Men i stora drag är det det samma regler både för anställda och förtroendevalda.

Den som fyller jämnt uppvaktas med en mindre bukett. Vid 50-årsdagen får man dock en större bukett.

Den som fyller jämnt uppvaktas med en mindre bukett. Vid 50-årsdagen får man dock en större bukett.

Angie Gray