Intresset för Slussen är, och har länge varit, stort och Guldbrons resa har intresserat många. En av dem är filmaren Johan Palmgren, som dokumenterat projektet under det gångna året.

– Slussen är en så intensiv plats, en getingmidja där allt kan hända. Det är tacksamt för en nyfiken filmare, det händer alltid mycket på ett litet område, säger Johan Palmgren.

Två berättelser i ett

När Guldbron anlände Stockholm hade Johan tagit sig upp till Gondolen med sin kamera för att få en vy över jippot.

– Där var det liv och rörelse och full rulle, det skålades i champagne och alla möjliga människor hade samlats för att beskåda bron, säger Johan.

Men när Johan några dagar senare kom tillbaka för att filma lite mer, då var det helt folktomt.

– Corona hade kommit, och Gondolen tappade sina kunder. Tidigare kunde de ha 350 gäster på en dag, men så plötsligt hade de bara en handfull. Jag började filma där med jämna mellanrum för att se vad som hände, och ganska fort var de tvungna att stänga, säger Johan.

Ett trafiklösning växer fram

Samtidigt som Johan följde Gondolens svåra tid filmade han själva Slussenbygget. Han var uppe hos kranförarna och hängde med hantverkarna på bron.

– Det är också någon slags dokumentation av platsen. Den förändras så mycket, och kommer aldrig se ut så här igen. Det kändes värdefullt att dokumentera, säger Johan.

– Men filmen är också dagsaktuell, på det sätt att den visar hur corona påverkar vårt samhälle. Men den innehåller också en del humor. Det är högt och lågt i en liten godispåse.

Slussenveteran

Det är inte första gången Johan har tagit kameran till Slussen. Redan 2011 var han där när arkitekterna började rita upp sina planer för platsen. Det blev filmen Händelser vid Slussen, som kom 2012.

Efter det kom uppföljaren Den gömda staden, om arkeologiska utgrävningar i området.

För två år sedan kom även Johans omtalade film Spårviddshinder, om trafiksituationen på Slussplan som var ett aber för flera bilister. Den korta dokumentären kammade hem priser på filmfestivaler världen över.

Nya huvudroller

Nu är det alltså dags igen, med Guldbron och Gondolen som huvudrollsinnehavare. Deras historier har vävts samman till filmen som döpts Slusseländet, med premiär annandag jul på SVT.

Förenklat beskriver Johan Slusseländet som en bara 20 minuter lång dokumentär med små nedslag i vad som hänt på platsen under 2020.

– Och allt landar i att bartendern Jakob Kroner, tillsammans med sina kollegor på Gondolen, river baren med sina bara händer, kastar ut allt i en container. Samtidigt som den så kallade Guldbron högtidligt invigs av kungen.