Förskolan byggdes 1965 och ligger på Vällingbyvägen 145 precis öster om centrum, intill Vällingbyskolan.

Grönkulla har en längre tid varit i behov av modernisering.

– Förskolan har haft väldigt stora ombyggnadsbehov rörande ventilation, kök, tillgänglighet och inlastning och nu har (kommunala fastighetsbolaget) Sisab beslutat riva, säger Birgitta Thulén, förskolechef i Hässelby-Vällingby.

Ventilationen för dålig

Miljö- och hälsoskyddsnämnden konstaterade i ett föreläggande kring förskolan 2020 att det var alldeles för dålig luft i lokalerna.

Ventilationssystemet var bara anpassat för cirka 17 personer, men över 50 personer var då verksamma på förskolan dagligen.

Förskolan Grönkulla.

Förskolan Grönkulla.

Läsarbild

Nämnden hävdade att Sisab inte hade kommit till rätta med ventilationsbristerna.

Fel på avlopp och litet kök

När Mitt i besöker förskolan är det svårt att se att lokalerna är undermåliga, men en gammal träplanka på fasaden med grön text som avslöjar förskolans namn vittnar om att förskolan funnits länge.

– Det märks inte på det sättet. Ingen har velat att det skulle bli såhär och det blir längre för familjer i området till förskolan. Men det har varit mycket fel även på avloppen och köket är som ett "hemmakök", säger Grönkullas samordnare Cecilia Hammar.

Sanna Ekström har sina barn på förskolan Mumindalen i samma område. "Jag hoppas på en ny förskola eller en lekplats här", säger hon.

Sanna Ekström har sina barn på förskolan Mumindalen i samma område. "Jag hoppas på en ny förskola eller en lekplats här", säger hon.

Filip Magnusson

Stadsdelen har inget behov

Enligt Sisab är det inte ekonomiskt försvarbart att lappa och laga Grönkulla.

– Vi river eftersom byggnaden har stora underhållsbehov och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning saknar behov av lokalerna, säger Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på Sisab.

Cecilia Hammar inne på Grönkulla.

Cecilia Hammar inne på Grönkulla.

Filip Magnusson

Exploateringskontoret tar över marken efter rivningen och någon ny förskola tycks åtminstone inte aktuell just nu.

Flyttas till väster om centrum

– Det är som det är, förr eller senare behövde ett beslut tas. Vad som händer på platsen vet vi inte, säger Cecilia Hammar.

Förskolan Grönkulla.

Förskolan Grönkulla.

Läsarbild

Verksamheten flyttas efter sommaren till förskolan Gröna diamanten på Jämtlandsgatan, väster om centrum.

Enligt Anna Näslund, pressansvarig på exploateringskontoret, är det inte bestämt vad som händer på platsen efter att förskolan rivits.

– Det verkar inte finnas några planer för tomten i nuläget, säger Anna Näslund.

Exakt när rivningen kommer ske är inte bestämt.

Läsarbild