Fritt. Åsa Davidsson som har hobbyhöns i Ölsta i Färentuna får äntligen släppa ut sina höns efter ett år av restriktioner. Foto: Stefan Källstigen

Släpp fåglarna loss – det är vår

Förra våren upptäcktes ett fall av fågelinfluensa i Skå och sedan dess har restriktionerna varit hårda för höns i Stockholm. Men nu har fåglarna äntligen släppts fria som – ja, fåglar! Vi hälsade på i en lycklig hönsgård på Färingsö.

  • Publicerad 15:01, 13 maj 2022

Foto: Stefan Källstigen

Lockdown

Det var i mars förra året som ett fall av fågelinfluensa upptäcktes på en liten hönsgård i Skå på Färingsö.

För att minska smittrisken beslutade Jordbruksverket att alla höns som hölls i hobbyverksamhet skulle hållas inhängnade. Restriktionerna lyftes 29 april.

– Det var som ett kosläpp när de kunde komma utanför hönsgården igen, säger Åsa Davidsson som har hobbyhöns i Ölsta i Färentuna.

Foto: Stefan Källstigen

Fri som fågeln

När hönorna får gå fria gillar de att krafsa i skogen. När det börjar skymma framemot kvällen går de in i tryggheten i hönsgården.

– Vi har en farbror räv som bor här uppe i skogen och han är fräck. Han har till och med varit hela vägen uppe på altanen, säger Åsa.

Andra faror som lurar är rovfågel.

– Och en gång var det en vildkatt som tog en höna, berättar Åsa.

Foto: Stefan Källstigen

Vårkänslor

Den här tiden på året får familjen Davidsson en sju-åtta ägg om dagen av sina hönor. En del är chokladbruna, andra är gröna.

Och att hönorna nu går ute gör stor skillnad för äggen, eftersom de då pickar i sig allt möjligt. Den mångsidiga kosten ger fina ägg.

– Gulorna är orangea. Det ser ut som om jag har saffran i pannkakssmeten, säger Åsa.

Men trots ihärdigt pannkaksstekande och kakbakande så lyckas familjen inte äta allt som produceras.

– Jag brukar ge bort en låda ägg istället för blommor när jag går bort på besök till någon.

Foto: Stefan Källstigen

På grönbete

Kullen består av 14 hönor och tre tuppar.

– Det blev så många kycklingar förra året. Tio stycken fick vi, säger Åsa.

Nu ska den ettåriga tuppen Sven få flytta så fort en lämplig familj har hittats. Det räcker nämligen med två tuppar för de 14 hönorna.

De andra tupparna är Oscar, den stiligaste av de alla, och Zlatan, som är lika divig som namnet antyder.

– När någonting händer så är han snabb med att rädda sig själv. Tuppens jobb är att skydda flocken, men han tänker mest på sig själv, säger Åsa.

Foto: Stefan Källstigen

Lättade restriktioner

Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar och som kan sprida sig till tamfåglar.

I mars 2021 konstaterades ett fall av fågelinfluensa i en liten hobby-hönsgård i Skå på Färingsö, vilket var det första fallet hos tama fåglar i Stockholms län. Sedan dess har det upptäckts på andra håll också.

För att minska smittrisken beslutade Jordbruksverket att höns som hölls i hobbyverksamhet skulle hållas inhängnade i Stockholms län.

Om ägg eller kött var till försäljning behövde hönsen hållas inomhus.

Restriktionerna lyftes 29 april 2022. Då var många fåglars vårflytt avklarad och det hade gått en månad sedan det senaste konstaterade fallet av influensa.

Källa: Jordbruksverket

Visa merVisa mindre

Här är Ekerös nya kändispapegoja

Nyheter Ägaren: "Han är som en utekatt" Han har setts flyga runt i centrum och hälsade tidigare i veckan på uppe på en balkong vid Clas horn. Krokis är Ekerös nya lokalkändis.onsdag 25/5 16:57

Sommarturné för Mälarö parkour i ny tappning

Nyheter Gratis träning ute i det fria Nyfiken på att testa parkour? Det blir möjligt i sommar. I juni drar Mälarö Moves ut på sommarturné för att visa upp parkourverksamheten.onsdag 25/5 16:55

Piloter övade stridsflygning över Mälaröarna

Nyheter Stridsflygplan flög i formationer Såg du också stridsflygplanen som flög över Mälaröarna i helgen? Det var Luftstridsskolan som övade. "Våra pilotelever spelar angripare", säger kommunikationschefen Therese Åkerstedt.tisdag 24/5 9:24