Det var i februari 2021 som mannen stoppades när han körde bil på Norrortsleden, och det visade sig att han var påverkad av cannabis.

Senare åtalades mannen, som är i 30-årsåldern, för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

I rätten hävdade mannen att han inte har rökt på flera år och att han blev chockad när han fick provresultatet som påvisade narkotika, så pass att han trodde att polisen jävlades med honom eller att det blivit fel i labbet.

"Goda" kokosbollar

Mannen berättade också att han den aktuella dagen hade ätit ungefär fyra kokosbollar som en kompis hade bakat, ”för att de var så goda”.

Han kände ingen smak av hasch och visste inte att det var narkotika i kokosbollarna men det måste ha varit THC i dem, enligt mannen.

Kompisen åtalades också för ringa narkotikabrott och i tingsrätten vittnade han och bekräftade att han hade bakat och lagt 0,5—0,7 gram hasch i varje kokosboll.

Han hade inte berättat för sin vän, mannen från Edsberg, att det fanns hasch i kokosbollarna eftersom det ”skulle vara ett kul skämt”.

Tingsrätten ansåg att Esbergsbon ”lämnat en trovärdig berättelse om vad som inträffat” och då den fick stöd av kompisens vittnesmål blev den samlade bedömningen att han ”saknat uppsåt till användandet av narkotika”. Därmed friades mannen i tingsrätten.

"Uppenbar efterhandskonstruktion"

Men åklagaren överklagade till hovrätten och där blev domen, som kom i förra veckan, en annan.

Enligt hovrätten framstår mannens uppgifter om hur han fått i sig narkotika ”som en uppenbar efterhandskonstruktion”, särskilt med tanke på att de lämnades först vid huvudförhandlingen i tingsrätten och efter förhöret med hans kompis.

Hovrätten slog fast att mannen från Edsberg är skyldig och tingsrättens dom ändrades. Påföljden blev 70 dagsböter.