I januari berättade Mitt  i Bålsta om Skrivcafé som startades upp av inflyttade Skoklosterborna Rebecka Sandqvist och Daniel Persson. Deras hemsida erbjuder bland annat föreläsningar med kända författare samt online-kurser.

– Det här är för att man ska få in en skrivrutin i sitt liv. Då kan man konstatera att varje onsdag 18.00 har jag min skrivtid. Man bokar av allt annat och koncentrerar sig fullt ut på det här. Som ett träningspass. Tisdagar yoga, onsdagar skriva, förklarade Rebecka.

En fullträff

Nu står det klart att Skrivcafé blivit en fullträff. Flertal stora namn kommer att delta som föreläsare under 2022. Författare som tillsammans sålt miljontals böcker. Jens Lapidus, Arne Dahl, Anna Jansson, Monika Fagerholm och Dag Öhrlund finns bland de bokade.

– Många börjar känna till oss och de har sett oss i något sammanhang. I början sa de nej. När vi inte kan boka så beror det oftast på att de inte har tid. De har varit positiva och gillar konceptet, säger Rebecka.

– Nu kommer vi gå ut mycket större. Vi har köpt två baksidenummer i tidningen Skriva. Vi hoppas få större spridning. Vi har heltidsjobb och har småbarn så vi måste nästan köra de här stora kanalerna. Nu ska jag ska jag kontakta alla tidningar i Sverige och det blir väl lite lättare när det är den här stora namnen.

Man har dessutom två platser kvar att fylla och hoppas på någon som kan berätta hur man skriver musik.

Förutom detta kommer Skrivcafé bli fysiskt när man inleder ett samarbete med Motorcafé Macken i Skokloster.

– Det startar vi antingen upp under hösten eller så blir det den 5 januari med Arne Dahl.

Är det möjligt att en Jens Lapius, Arne Dahl eller Anna Jansson kommer till Skokloster i framtiden?

– Ingen av de här största kommer nu. De kommer köra online. Men du kan åka dit varje onsdag och sitta med andra skriver och man får gruppdiskussioner med andra som skriver. Att man får gemenskapen är tanken. Sedan är ingenting uteslutet.

Vill expandera

Skrivcafé har planer som sträcker sig bortom halvön. Man vill expandera. Först till Uppsala och sedan Stockholm.

– Vi pratar med Uppsala kommun och vi tittar på lokaler. I Stockholm har vi två ambassadörer som tittar på lokaler man kan vara i.

Rebecka och Daniel meddelar att de dessutom har planer på att söka bidrag från Håbo kommun för att på så sätt kunna erbjuda ungdomar gratisplatser.

– För att stötta ungdomsverksamheten, men jag har inte fått något svar ännu.