Skrivcafé växer med stora namn

Skrivcafé växer. Nästa år kommer flera författare med internationella succéer bakom sig delta.

  • Publicerad 19:38, 13 sep 2021

Många
börjar
känna till oss

I januari berättade Mitt  i Bålsta om Skrivcafé som startades upp av inflyttade Skoklosterborna Rebecka Sandqvist och Daniel Persson. Deras hemsida erbjuder bland annat föreläsningar med kända författare samt online-kurser.

– Det här är för att man ska få in en skrivrutin i sitt liv. Då kan man konstatera att varje onsdag 18.00 har jag min skrivtid. Man bokar av allt annat och koncentrerar sig fullt ut på det här. Som ett träningspass. Tisdagar yoga, onsdagar skriva, förklarade Rebecka.

En fullträff

Nu står det klart att Skrivcafé blivit en fullträff. Flertal stora namn kommer att delta som föreläsare under 2022. Författare som tillsammans sålt miljontals böcker. Jens Lapidus, Arne Dahl, Anna Jansson, Monika Fagerholm och Dag Öhrlund finns bland de bokade.

– Många börjar känna till oss och de har sett oss i något sammanhang. I början sa de nej. När vi inte kan boka så beror det oftast på att de inte har tid. De har varit positiva och gillar konceptet, säger Rebecka.

– Nu kommer vi gå ut mycket större. Vi har köpt två baksidenummer i tidningen Skriva. Vi hoppas få större spridning. Vi har heltidsjobb och har småbarn så vi måste nästan köra de här stora kanalerna. Nu ska jag ska jag kontakta alla tidningar i Sverige och det blir väl lite lättare när det är den här stora namnen.

Man har dessutom två platser kvar att fylla och hoppas på någon som kan berätta hur man skriver musik.

Förutom detta kommer Skrivcafé bli fysiskt när man inleder ett samarbete med Motorcafé Macken i Skokloster.

– Det startar vi antingen upp under hösten eller så blir det den 5 januari med Arne Dahl.

Är det möjligt att en Jens Lapius, Arne Dahl eller Anna Jansson kommer till Skokloster i framtiden?

– Ingen av de här största kommer nu. De kommer köra online. Men du kan åka dit varje onsdag och sitta med andra skriver och man får gruppdiskussioner med andra som skriver. Att man får gemenskapen är tanken. Sedan är ingenting uteslutet.

Vill expandera

Skrivcafé har planer som sträcker sig bortom halvön. Man vill expandera. Först till Uppsala och sedan Stockholm.

– Vi pratar med Uppsala kommun och vi tittar på lokaler. I Stockholm har vi två ambassadörer som tittar på lokaler man kan vara i.

Rebecka och Daniel meddelar att de dessutom har planer på att söka bidrag från Håbo kommun för att på så sätt kunna erbjuda ungdomar gratisplatser.

– För att stötta ungdomsverksamheten, men jag har inte fått något svar ännu.

Anna och Jens

Anna Janssons romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare fyra miljoner exemplar bara i Sverige och är översatta till 17 språk. Böckerna har gjort succé som tv-serie och film med Eva Röse i huvudrollen.

Jens Lapidus debuterade 2006 med Snabba cash, som blev en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Snabba cash har sålts till över trettio länder, däribland USA och England.

Källa: Norstedts och Wahlström
& Widstrand

Visa merVisa mindre

Eon gräver för fjärrvärme

Västra Kungsängen berörs av arbetet. Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.måndag 20/9 9:57

Dumpade massor kan hota grundvattnet

Kommunens tillsynsfynd i grustaget: ✓ Gummi  ✓ Pvc-rör  ✓ Plast Verksamheten på den omtvistade fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro är återigen igång. Jordmassorna som dumpats i det viktiga vattentäktsområdet är enligt ägaren så rena att ”barn ska kunna äta...fredag 17/9 14:01