Lundby specialistsjukhus drivs sedan många år av det privata vårdbolaget Capio på uppdrag av Västra Götalandsregionen (VGR).

Men avtalet med Capio upphör 1 januari 2021 och under vårens upphandling för att säkra en ny aktör visade inget privat vårdbolag intresse för att driva Lundby sjukhus i framtiden.

Därför beslutades att upphandlingen skulle annonseras på nytt med ett justerat upphandlingsunderlag vilket röstades igenom av blågröna regionstyret i Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg.

Nu riktar Socialdemokraterna kritik till att bestämmelserna om möjligheten att bedriva privat vård i Lundby Sjukhus lokaler har luckrats upp i de nya villkoren.

– Jag ser stora risker med det. Vård ska ges efter behov inte efter vem som har bäst försäkring, säger Ann Christine Andersson (S), 2:e vice ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg.

Räcker att informera

Den största skillnaden är att det nu räcker att vårdgivaren informerar regionen om annan verksamhets – som inte ingår och finansieras av regionen – bedrivs i lokalerna vilket tidigare krävde ett godkännande.

– Alla särlösningar för att luckrar upp för en privat vårdmarknad skapar otrygghet. Vi är lite gråa men sjukvårdssystem måste var robust med samma förutsättningar för alla, säger Ann-Christine Andersson.

Flera anledningar till nya villkor

Enligt regionens utredning finns det flera anledningar till att inga anbud kom i våras. Något som Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborgs ordförande Johan Fält (M) håller med om.

– När det inte kommer in ett enda anbud är det något som är fel och det är meningslöst att gå ut med samma underlag igen. Skälet till att vi gör upphandling är att det blir en betydligt lägre kostnad för regionen, vilket annars kan innebära att vi måste minska sjukvårdsinnehållet, säger han.

Ann-Christine Andersson ser däremot att Lundby sjukhus hellre övergår i egen regi än att villkoren ändras efter vad partiet anser är vårdbolagens villkor.

– Det är inte Capio, ett multinationellt företag som ska bestämma Hisingsbornas behov. Det är vi som ska göra det, vi som företräder folket, säger hon.