Solen gnistrar över Drevviken som är täckt av ett vitt snötäcke. Sofia Ceder och Clara Petersson är på väg ut från Sjöängsbadet mot den plogade banan för en lunchtur.

– Sådana här chanser får man inte gå miste om. Om vi inte jobbade hade vi åkt hela turen, nu får det bli lite kortare i dag, säger Sofia Ceder.

På helgen åkte de hela banan och kan rapportera att den "på sina håll är isen helt magisk och på andra håll är den ganska knögglig".

Till skillnad från många andra åkare har de hjälm på sig.

– Vi har ju kids och vi uppmuntrar dem att ha hjälm, då måste ju vi föregå med gott exempel. Och isen är hård om man skulle ha lite fart och ramla, säger Clara Petersson.

De bor i Sjöängen alldeles intill Drevviken och njuter av att ha tillgång till vintersport precis utanför dörren.

– Det är otroligt lyxigt att bo så här nära. Det är fantastiskt att man kan nyttja sjön året runt och inte bara på sommaren. Den är minst lika fint på vintern, säger Clara Petersson.

De poängterar att de är glada över samarbetet mellan Stockholms stad, Haninge, Huddinge och Tyresö kommun som innebär att rundisbanan plogas. Med sina två mil är det stans längsta plogade sjöisbana.

– Att skapa fina och tillgängliga friluftsområden för oss som bor här borde ge en mängd fördelar, allt från att främja hälsa och välbefinnande till att locka fler att vilja bosätta sig här, säger Sofia Ceder.

Blenda Sandén har tagit en premiärtur på konståkningsskridskorna.

Blenda Sandén har tagit en premiärtur på konståkningsskridskorna.

Angie Gray

Nappar dåligt

Även om det är vardag är det en jämn ström av skridskoåkare som tagit sig ut på isen i solen. Blenda Sandén kommer åkande in mot land. Hon har tagit en tur på sin konståkningsskridskor.

– Jag har inga andra. Men jag är inte så bra på skridskor, säger hon.

Det här var premiärturen för i år.

– Jag bor där på udden. Jag brukar gå på isen och så. Men det är första gången som jag åker skridskor i år.

Men det är inte bara skridskoåkare på isen. Strax utanför den lilla ön vid Sjöängsbadet sitter Benke Karlsson och pimplar.

– Jag bor vid Långsjön, men är här ibland. Drevviken är en fin sjö, det kan vara bra fisk här, men i dag har vi bara fått småfisk än så länge.

Benke Karlsson mätte 25 centimeter när han borrade hål strax utanför udden vid Sjöängsbadet. Men han fick bara småfisk på kroken.

Benke Karlsson mätte 25 centimeter när han borrade hål strax utanför udden vid Sjöängsbadet. Men han fick bara småfisk på kroken.

Angie Gray

Han och fiskekompisen har mätt till 25 centimeters tjocklek där de borrat hål. Så tjock är inte isen överallt, men den ska vara 15 centimeter för att banan ska plogas.

Skridskogrupper på nätet har på sistone svämmat över av bilder från Riddarfjärden inne i stan och frusna havsisar i innerskärgården. Stadens plogade banor erbjuder ett säkrare alternativ. 

Idrottsförvaltningen i Stockholms stad mäter isens tjocklek regelbundet.

– När den är tjock nog börjar vi ploga med fyrhjulingar och när den växt till sig ännu mer kan vi gå på med hyvel. Vi är väldigt noga med säkerheten, säger enhetschefen Robin Fredriksson, men betonar att åkning på sjöisar ändå sker under eget ansvar. 

Hur ofta plogar och hyvlar ni?

– Vi är ute sju dagar i veckan. Vi hinner inte vara på alla sjöar varje dag men vi försöker hålla en jämn fördelning mellan sjöarna.

Det är underbart att glida fram på isen soliga vinterdagar. Sofia Ceder och Clara Petersson tar en tur på lunchen.

Det är underbart att glida fram på isen soliga vinterdagar. Sofia Ceder och Clara Petersson tar en tur på lunchen.

Angie Gray