TEST. En sensor ska installeras på papperskorgar på Essingeöarna. Den ska larma när det är dags för tömning. Foto: Per Brandt/Smart recycling

Skräplarm i papperskorgar ska testas i Stockholm

Nu ska ett nytt skräplarm testas på Essingeöarna. Staden hoppas det ska både minska antalet överfulla soptunnor och onödiga transporter.

  • Publicerad 15:26, 19 mar 2021

De senaste åren har staden köpt in många så kallade Big Bellys, stora soptunnor som kan pressa ihop skräpet och larmar om tömning när de är fulla. De har fungerat bra – men både inköpet och driften kostar en rejäl slant.

Därför ska staden nu testa ett nytt system på Essingeöarna.

Här hissas nödflagg för fuldumpad hundskit

En sensor ska sättas in på 39 befintliga skräpkorgar av olika typer – den ska sedan känna av när tunnan är full och larma om hämtning.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) hoppas att detta är en win win-lösning. Mindre transporter och mer kostnadseffektivt.

– Att använda den befintliga infrastrukturen men med nya smarta insatslösningar är helt rätt väg att gå. Om det nu funkar, säger han.

Detta ska alltså testas.

Testat ska starta nu i april och utvärderas i mars nästa år och genomförs av staden tillsammans med entreprenören Svevia och Smart recycling som gör sensorn. Totalt ska 39 soptunnor på Essingeöarna få sensorer och försöket beräknas kosta 100 000 kronor. Under testperioden töms sopkorgarna inte enligt ordinarie schema utan enbart när de larmar.

Slår det väl ut lär det rullas ut brett i staden.

– Är det de här kostnadsnivåerna det handlar om så finns det ingen anledning att inte rulla ut det över hela stan sedan i såna fall. Det är ingenting i Stockholms-sammanhang, säger Helldén som hoppas det här kan innebära slutet på anmälningar och klagomål om överfulla soptunnor.

– Men med det här systemet så går det automatiskt. Det är en win-win för alla. Vi behöver inte byta en massa sopkorgar, de blir inte överfulla och det blir inga onödiga transporter. Vi vinner både miljö- och klimatmässigt på det här och det blir bättre för Stockholmarna.