Förra veckan föll snön i stora flingor och Huddinge förvandlades till ett vackert vinterlandskap. Men årets första snö brukar också innebära trafikkaos, oplogade vägar och en nedringd kommunväxel av arga Huddingebor. Samma visa i år – eller?

Faktum är att snöröjningen hittills faktiskt verkar fungera – till mångas förvåning. "Helt chockad – min trottoar är plogad och sandad. Den har tidigare år förblivit oplogad i stort sett hela vintern" skrev en person på kommunens Facebooksida.

– Det känns jättebra. Vi har alla varit förberedda och det har fallit väl ut. Vi har också haft många samtal med entreprenörerna. De har förstått att de måste steppa upp, vilket de också har gjort. Sedan får man inte heller glömma att det var ett extremfall förra året, säger Jerry Norén, enhetschef för trafik och gata.

Dröjde i dagar

Vi minns alla snöovädret i november i fjol när det kom enorma mängder snö på kort tid. De flesta hade förståelse för att plogbilarna inte hann ut första dagen, eller kanske ens den andra, men när det gick dagar utan en plogbil i sikte började Huddingebornas tålamod att tryta. På en vecka kom det in närmare 2 000 felanmälningar. Och då gick det inte ens att felanmäla förrän några dagar in i snöovädret.

Snöröjningshaveriet ledde också till att entreprenörerna fick betala 2 miljoner kronor i vite.

Samma entreprenörer är kvar i år, kontrakten gäller till augusti 2024. Men beredskapen har förstärkts med fler personer och rutinen för kvalitetskontroller har utökats. Man har dessutom kartlagt ytor för snabbare förberedande utlastning för att skapa mer plats när det kommer stora mängder snö.

Jerry Norén, enhetschef trafik och gata är nöjd med starten på vintersäsongen.

Jerry Norén, enhetschef trafik och gata är nöjd med starten på vintersäsongen.

Anna Z Ek/Huddinge kommun

Kommentarerna en fingervisning

Både på Mitt i Huddinges och kommunens Facebooksidor har det kommit en hel del positiva kommentarer.

– Jag är faktiskt inne och läser ibland även om jag aldrig skriver något. Men jag använder det som en signal om hur det fungerar och jag blev väldigt förvånad och glad över kommentarerna. Det är väldigt nedbrytande när det bara är negativt. För varje positiv kommentar brukar det komma tio andra som klagar på något, men nu känns det som att det är tvärtom. Det finns hopp för oss, säger Jerry Norén och skrattar.

Många verkar förvånade över att det fungerar?

– Ja, så ska det ju egentligen inte vara. Det är helt klart en signal om att det inte stått rätt till, vi får får ta lärdom av det.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. En del kommentarer är kritiska och det kom in 251 felanmälningar gällande snöröjningen i november (2 518 i fjol).

– Så kommer det alltid att vara, det är alltid någon som missar något. Men det är bara att anmäla, vi springer på alla felanmälningar

Än har vintern bara börjat, men Jerry Norén ser ljust på den stundande snösäsongen.

– Nu har vi bollen i luften, nu får vi se till att den vi inte tappar bort den. Sedan håller vi tummarna för att det inte kommer den typen av extremt snöfall som det kom förra året. Men jag kanske ska skriva ut alla positiva kommentarer och tapetsera med dem för de mörka stunderna i livet.