Ur förundersökningen. I det här rummet hittades hylsan efter det skott som avlossades mot mannen som åtalades för hot mot tjänsteman. Fastigheten ligger mellan Baggens gata och Österlånggatan. Foto: Polisens förundersökning

Sköts av polis – frias i rätten

Nyligen friade tingsrätten en polis från åtal om tjänstefel efter att ha skjutit en man i Gamla stan. Personen som blev skjuten stod i sin tur åtalad för hot mot tjänsteman. Nu frias även han.

  • Publicerad 09:30, 7 okt 2021

Vid ett ingripande förra året skottskadades en man av polis i Gamla stan, när han stod i ett fönster till en fastighet vid Österlånggatan.

Polismannen åtalades för tjänstefel, men friades nyligen av tingsrätten, vilket Mitt i tidigare skrivit om.

Målsäganden i det målet stod i sin tur åtalad för hot mot tjänsteman, till följd av händelser inne i fastigheten.

Polis hade kallats dit med anledning av ett inbrott. Inne i fastigheten påträffade två poliser mannen.

En av poliserna uppger i förhör att de hade tagit sig ner i källaren, där det var mörkt. Han säger att mannen kom en till två meter bakom dem med ett tillhygge höjt i handen. Då avlossade polisen ett skott och mannen sprang därifrån.

Det var senare, när mannen försökte lämna fastigheten, som han blev skjuten av en annan polis.

Man sköts av polis i Gamla stan – föll sex meter från fönster

Frias i rätten

Den tilltalade mannen uppgav i förhör att han är hemlös och var drogpåverkad. Han hade sökt sig in i fastigheten för att värma sig. När polisen kom greps han av panik och försökte barrikadera sig bakom en dörr, vilken han sprang mot med en gardinstång i handen när den plötsligt öppnades av poliserna.

Enligt mannen ska han inte haft för avsikt att skada eller hota någon. Mannen åtalades för hot mot tjänsteman, men har nu alltså friats.

Stockholms tingsrätts bedömning är att det inte är bevisat att han angripit poliserna med hot om våld.