Här har det odlats i 40 år

En stor pumpa väntar på att bli skördad på en av odlingslotterna i Fnyskens odlar­förening. Området ligger granne med Tyresö golfbana och har 166 lotter. Den ideella föreningen arrenderar sedan 1980-talet området av Tyresö kommun.

Hyran för en 50 kvadrat­meter stor lott är 650 kronor per år.

Tvååriga Danica Sandberg mumsar hallon och letar sniglar.

Tvååriga Danica Sandberg mumsar hallon och letar sniglar.

Tio år i föreningen

Tvååriga Danica Sandberg mumsar på nyskördade hallon på lotten som tillhör Marie Jensing.

– Det är jättehärligt att ha barnbarn med som planterar och plockar, säger Marie.

I tio år har hon odlat i föreningen.

– Det är ett bra alternativ om man inte vill eller har möjlighet att ha hus. Vi tycker jättemycket om att vara här.

Nästan varje dag tar hon cykeln hit. Sex månader om året kan hon förgylla lägenheten med lottens blommor. Resten av lotten fylls med ätbart som bär, tomater, sparris, squash, kryddor, bönor och kål. Danica hittar en mogen jordgubbe och börjar leta efter sniglarna som var här nyss.

Jana Bosak använder det hon odlar till sina måltider.

Jana Bosak använder det hon odlar till sina måltider.

Utmanande säsong

Jana Bosak skördar ingredienser till kvällens måltid. På menyn står soppa gjord på gul zucchini. Här har hon odlat i 12 år, ungefär 20 minuters promenad hemifrån lägenheten. Solen värmer när Jana visar runt bland kålrabbi, rosettkål, broccoli, blåbär och till exempel spagettipumpa.

Det har varit en lite utmanade odlingssäsong med varm start följt av kalla nätter. Men nu är den stora skördetiden är.

– Jag odlar det jag gillar och vill ha på min tallrik, säger Jana.

Ingalena Roos och Leif Roos odlar mest ätbart på lotten.

Ingalena Roos och Leif Roos odlar mest ätbart på lotten.

Godare smak än köpt

Ingalena Roos och Leif Roos har promenerat till sin 100 kvadratmeter stora lott från lägenheten nära Tyresö centrum. Skörda och det obligatoriska fikat står på schemat.

– Nu skördar vi varje dag, säger Ingalena.

I kväll ska de äta fiskgryta med morötter, palsternacka, lök och fänkål från lotten. De är sjunde året de odlar här och de har inte planer på att sluta.

– Det är en fristad, det är som vår sommarstuga, säger Ingalena.

Hon har varit Tyresöbo sedan 1974 men visste inte om att lotterna fanns förrän hon blev pensionär och ville börja odla. De odlar mest ätbart som till exempel gurka, sparris, squash och kål.

– Det man odlar har en godare smak än det man köper, säger Leif.

Marie Jensing är glad över att kunna dela odlingsglädjen med barnbarnet Danica Sandberg.

Marie Jensing är glad över att kunna dela odlingsglädjen med barnbarnet Danica Sandberg.