Häromveckan öppnade Runbys stora second handbutik Skopan – något av en institution i Väsby – åter sina dörrar. Detta trots regeringens hårdare restriktioner för att minska spridningen av covid-19.

– Vi har varit väldigt kluvna till hur vi skulle göra. Å ena sidan vill man minska smittspridningen, å andra sidan hålla i gång verksamheten, säger Adam Gau, butikschef för Skopan.

Tre veckors stängning har dock grävt djupa hål i kassan. De uteblivna intäkterna skulle ha gått till olika välgörenhetsprojekt. Förra året gav man 2,7 miljoner kronor till lokala och globala projekt som vattenrening, skolor och forskning om barncancer.

– Om vi skulle stänga ytterligare sex veckor skulle vi bli tvungna att säga upp anställda. Tänk att säga till jul: "du har inget jobb längre". Det vill man inte, säger Adam Gau.

Fast punkt i livet

De sammanlagt 18 anställda är där "av en anledning":

– För flera av de som jobbar här är Skopan den fasta punkten i livet. Vissa har kämpat med missbruk och rehabiliterats. Det här är människor vi har kämpat för.

Efter tisdagens möte landade man i att öppna igen efter tre veckors stängning – med en hel del åtgärder.

– Vi låter max 50 personer vara i butiken samtidigt. Vi har handsprit, tydligare markeringar på golvet om avstånd och en snabbkassa. Kaféet, som vi hade tänkt öppna igen till advent, är stängt.

Adam Gau uppmuntrar även kunderna att använda munskydd och engångshandskar.

– Alla måste ta sitt personliga ansvar för att minska smittspridningen.

– Rent smittskyddsmässigt borde vi haft stängt till nyår. Men då hade flera av mina anställda förlorat jobbet.

Vad skulle få er att stänga året ut?

– Om myndigheterna kan visa att de har ett tydligt ekonomiskt paket som vi kan ta del av. Jag är osäker på om vi kan ta del av omställningsstödet eftersom vi räknas som religiös organisation. Av samma anledning kunde vi inte heller få hyran halverad. Vår hyresvärd, Dab dental, kunde inte få ersättning på grund av vår branschkod.

Skopan har bara öppet sju timmar i veckan, fördelat på onsdag och lördag, vilket gör att det blir hårt tryck de dagarna.

– Vi har länge funderat på att öppna fler dagar i veckan, men då uppstår andra problem. Vi har volontärer som jobbar på vardagarna och många av dem är i riskgruppen. De kanske inte känner sig bekväma med att jobba ute i hyllorna när det är folk i butiken.