Förskolebarn och skolelever kommer att mötas av upprustade gårdar vid höstens terminsstart.

En enig barn- och utbildningsnämnd tog vid senaste mötet beslut om att lägga 2 miljoner på att rusta upp fem skolgårdar och 1,8 miljoner på att rusta fyra förskolegårdar.

– Vi vet att rörelse är viktigt för barn och deras hälsa och forskning visar att utemiljön har en stor betydelse för deras lärande. Utemiljön ska utformas så att den väcker nyfikenhet och lockar till rörelse, säger Jannice Rockstroh (S), ordförande i nämnden.

Tidigare har det enligt henne inte funnits öronmärkta pengar för skolornas och förskolornas utemiljöer.

– Det har ingått i den gemensamma kommunpotten för investeringar. Det finns ett uppdämt behov av upprustning.

Fårdala får mest

Mest pengar – 860 000 kronor – går till Fårdala skola.

– Skolan har en väldigt sliten gård. Vi kommer dessutom ta en yta i anspråk för paviljongen och vill kompensera för det.

Paviljongen ska sättas upp för att årskurs 6 ska kunna flytta tillbaka till skolan, som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om.

Pengar finns kvar

Till hösten väntas fler gårdar stå på tur. Drygt 1 miljon finns då kvar av årets avsatta pengar.

– I år satsar vi 5 miljoner och 2022 ytterligare 5 miljoner, säger Jannice Rockstroh.

En utgångspunkt är att gårdarna ska vara likvärdiga.

– Eftersom vi vet att rörelse är viktigt ur ett inlärnings- och hälsoperspektiv måste vi se till att vi skapar en likvärdighet så att alla barn och elever ges samma möjligheter.

Också inomhusmiljöer på förskolor och skolor kommer att rustas upp. Beslut om hur de pengarna ska användas har inte tagits än.

Kommunen kartlägger nu skolornas och förskolornas utemiljöer och så kallade friytor för att landa i riktlinjer som ska vara stöd "vid planering, utformning och förvaltning av förskolor och skolor", enligt ordförandeuppdraget.