Oset av stekt potatis och lök möter elevernas näsor på Nacka gymnasium. På menyn i dag står pyttipanna med rödbetor. Men inga stekta ägg. 

– Det skulle vi aldrig ha råd med sig, säger kökschefen Mikael Målar.

Varje dag lagar han och de andra kockarna mat till de 2 200 eleverna på Nacka gymnasium och de 950 på Eklidens skola. Sedan matpriserna började skena förra året har de tvingats till vissa justeringar. 

– Vi har skurit ner på rätterna eleverna gillar mest. Vi har bara tacos en gång om året och pannkakor en gång per termin. Tidigare hade vi de rätterna dubbelt så ofta. 

Ändå är prisökningarna svåra att parera helt. Förra året ökade matkostnaderna för Nackas kommunala skolor och förskolor med en halv miljon kronor i månaden. En trend som har fortsatt i år.

Mikael Målar sneglar på fläskkarrén som grillas i ugnen. 

– Den är tre kronor dyrare kilot än förra året och 15-20 kronor dyrare än 2019.

Margarin i stället

”Jag vill inte ha margarin på smörgåsarna då tycker jag inte barnen ska ha det heller om vi har råd”, säger Mikael Målar, kökschef på Nacka gymnasium.

”Jag vill inte ha margarin på smörgåsarna då tycker jag inte barnen ska ha det heller om vi har råd”, säger Mikael Målar, kökschef på Nacka gymnasium.

Johan Kristensen

De kärvare tiderna har också märkts i en del av Nackas skolkök. På Järla skola äter barnen omkring 10 procent mer mat sedan förra hösten. Någon liknande trend har inte märkts på Nacka gymnasium, enligt Mikael Målar.

I Älta får eleverna sedan förra året margarin i stället för Bregott på smörgåsarna.

Margarin – härdat vegetabiliskt fett – får Mikael Målar att rysa. Han öppnar kylrummet och plockar fram ett paket ekologiskt Bregott. 

– Det är godare och en renare produkt. Jag vill inte ha margarin på smörgåsen och då tycker jag inte barnen ska ha det heller om vi har råd. Jag skulle helst servera standardmjölk eller mellanmjölk också men det blir för dyrt så vi har lättmjölk. Jag har hört att en del skolor helt tagit bort mjölken.

De flesta eleverna Mitt i pratar med på Nacka gymnasium är nöjda med skolmaten. De har bara märkt marginella ändringar trots att matpriserna har skenat.

– De små smörpaketen har försvunnit. Nu är det stora paket – jag tycker de små är fräschare‚ säger Nadja Esseen, 18.

Sköt till 36 miljoner

För att undvika nedskärningar sköt Alliansen till 36 miljoner kronor extra till skolor, förskolor och äldreomsorg från den 1 juli. Samtidigt har hyrorna för lokalerna ökat med 44 miljoner kronor i år. 

Nästa år ökar hyrorna för lokalerna med 6,5 procent och därtill lärarnas löner med 3,3 procent. Skolmaten lär också bli dyrare. Från oktober 2021 till oktober förra året ökade kostnaden med 18 procent och i oktober i år hade den ökat med ytterligare 10 procent.

Nästa år sänker Alliansen skatten och höjer skolpengen. Grundskolan får 5,5 procent mer och förskolan 5 procent mer om tillskottet i juli räknas in.

– Det säger ju sig självt att ekvationen blir svår att få ihop. Vi ville ju inte sänka skatten nästa år utan satsa exempelvis 30 miljoner mer på skolan. Vi ser stora behov att investera i våra barns utbildning, säger Andreas Andersson (S), andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Vill inte sparka lärare

Utbildningsnämndens ordförande Eivor Örenmark bevakar hur matpriser och andra kostnader ökar för skolorna.

– Det är en viktig sak som jag som ordförande i utbildningsnämnden följer upp. Nacka kommun satsar verkligen på skolan och vi vill inte att det ska bli färre lärare. Vi har skolor som ger väldigt bra undervisning och det vill vi fortsätta med, säger Eivor Örenmark (M), ordförande i utbildningsnämnden. 

Är ni beredda att skjuta till extra pengar till skolorna även 2024?

– Det kan jag inte svara på nu. Vi kalkylerade vid halvårsskiftet att vi var tvungna att göra något. Så måste vi fortsätta att göra i sådana här exeptionella fall som den här krisen har varit, säger hon.

Vad tycker du om skolmaten på Nacka gymnasium?

”Väldigt bra”, säger Ella Sartor, 18, Lännersta, om skolmaten på Nacka gymnasium.

”Väldigt bra”, säger Ella Sartor, 18, Lännersta, om skolmaten på Nacka gymnasium.

Johan Kristensen

Ella Sartor, 18, Lännersta: ”Väldigt bra. Det har aldrig varit så att det inte går att äta. Väldigt bra grönsaker. Favoriten är spetskål med sweet chili och tahinisås. Jag har inte märkt att de har snålat in på något.”

Enzo Tingdal, 18, Orminge.

Enzo Tingdal, 18, Orminge.

Johan Kristensen

Enzo Tingdal, 18, Orminge: ”Den är alltid bra lagad, aldrig äcklig. Det enda jag inte gillar är stuvad pyttipanna. 

Mathilda Henning Otterdal, 17, Insjön.

Mathilda Henning Otterdal, 17, Insjön.

Johan Kristensen

Mathilda Henning Otterdal, 17, Insjön: ”Sådär. Jag tycker att de kunde göra maten lite mindre ­avancerad och servera saker som de vet att vi gillar, typ spagetti och köttfärssås. Ibland stuvar de pyttipannan vilket är onödigt när de kan servera den så här – mycket godare.”

Siri Magnusson, 18, Kil.

Siri Magnusson, 18, Kil.

Johan Kristensen

Siri Magnusson, 18, Kil: ”Väldigt god. Grönsaksbuffén gillar jag väldigt mycket, min favorit är spetskål med sweet chili och ugnsbakad pumpa. Det har varit samma standard på maten de åren jag har gått här.”

Arvid Löwenborg, 16, Hemmesta.

Arvid Löwenborg, 16, Hemmesta.

Johan Kristensen

Arvid Löwenborg, 16, Hemmesta: ”Svingod! Det kanske inte alltid ser vackrast ut men det smakar alltid bra. De måste ju göra mat till 2200 elever. Jag är imponerad.”