Torsdagen den 9 juni hade Centrumskolan i Ektorp sommaravslutning. Elever, föräldrar, syskon och lärare – totalt ett 50-tal personer deltog.

– Trevligt men sorgligt. Alla var ganska ledsna. En av lärarna hade jobbat där i 20 år. De jag hade mest kontakt med hade jobbat där runt åtta år. De har ju trivts där och kämpat med de här eleverna. Nacka kommun borde ta vara på dem. Men de flesta pedagogerna på Centrumskolan söker andra jobb nu, säger Jenny Bäckström, mamma till en av eleverna.

https://www.mitti.se/nackavarmdo/nacka-vill-ha-resursskolor-2023/repvfm!DKa7F0Jjx6zWWrzBoYE@TA/

”Rektorns bedömning”

I februari ringde rektorn henne och berättade att skolan – som har plats för 24 elever från årskurs sex till nio – inte skulle finnas kvar efter sommarlovet.

– Rektorns bedömning var att det inte fanns elevunderlag att fortsätta när hälften av skolans elever går ut nian och lämnar skolan. Jag bedömer att det kommer lösa sig till det bästa för de elever som återvänder till sina hemskolor, säger produktionsdirektör Einar Fransson som är ansvarig för Nackas kommunala skolor.

”Utskälld av lärare”

Jenny Bäckström är ”extremt orolig” att hennes barn ”inte kommer att klara grundskolan” när hen tvingas sluta Centrumskolan.

– Det är ju alla barns rätt att få rätt resurser för att klara skolan men mitt barn har haft det svårt hela skolgången och riskerar att inte att få tillräckliga betyg för att kunna börja gymnasiet. Sedan hen började sexårs har hen blivit utskälld av lärare och andra föräldrar. De här barnen har blivit väldigt illa behandlade av många som ska kunna bemöta dem professionellt. Många av dem har tappat gnistan. Mitt barn satt hela ettan med en Ipad och en resurs som var som en vakt.

Centrumskolan är den första skola där det inte har varit en kamp varje dag.

– Där finns ju mer personal som vet hur de ska bemöta mitt barn och mindre grupper. De börjar klockan nio varje dag vilket är bra för mitt barn som är morgontrött och att börja olika tider varje dag är förvirrande även för mig som är vuxen. De erbjuds mackor efter första lektionen vilket är bra eftersom flera elever går på mediciner som gör att de tappar aptiten och inte äter någon frukost, säger Jenny Bäckström.

Återvänder till förra skolan

Hennes barn ska nu liksom övriga återvända till den kommunala skola i Nacka de gick på innan de började på Centrumskolan och få det stöd de behöver där. Under ett par år har undervisningsgrupper för elever med särskilda behov startats i alla rektorsområden.

– Eleverna ska få närheten i stället för att behöva åka genom halva kommunen till skolan. Man blev bortryckt från sitt sociala sammanhang, säger Einar Fransson.

”Nacka kommun sviker barnen”

Men flera föräldrar som Mitt i pratar med är oroliga. Två av dem har redan bytt till skolor i andra kommuner och är kritiska till att Centrumskolan stängs.

– Fruktansvärt! Min son klarar inte en stor matsal med raster där det är socialt. Det är den här lugna miljön som finns på Centrumskolan som de här barnen behöver, säger Nina Lindblad.

Jenny Bäckström ser en risk att hennes barn hamnar i fel umgänge på den större skolan.

– Nacka kommun sviker de här barnen. Vill politikerna spara pengar borde de satsa på barnen i stället. Blir de kriminella i framtiden – vilket är en stor risk om de inte har en utbildning – kommer det att kosta samhället mera, säger Jenny Bäckström.