Sedan hösten 2020 har föräldrarna till en elev som följer kosher, de judiska matreglerna, försökt säkerställa att deras barn får äta enligt sina religiösa övertygelser i skolan.

Behovet anmäldes redan innan skolstart, men skolan bedömde att kostnaden för att erbjuda koshermat skulle vara för hög. I stället erbjuder de vegetarisk mat som ett alternativ för elever som av religiösa skäl inte kan äta den vanliga skolmaten.

Den vegetariska maten uppfyller däremot inte kosherkraven. Detta har tvingat eleven att ta med egen mat hemifrån, trots att skollagen kräver att elever erbjuds näringsriktiga skolmåltider utan kostnad.

Missgynnar judar

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har gjort bedömningen att skolans lösning särskilt missgynnar praktiserande judar som håller kosher. De menar att den kostnadsökning det skulle innebära för skolan inte är så hög att det kan anses vara motiverat att inte erbjuda eleven sådan mat.

– Eftersom det råder skolplikt och då skolmåltiderna är en del av utbildningen är det viktigt att alla elever, oavsett religion, ges möjlighet att delta på lika villkor även i denna del. Men det här är en komplex fråga som jag gärna skulle se prövas i domstol, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.

DO begär att skolan ska betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven.