Arbetet med att skapa utrymme för fler elever i grundskolan på Mälaröarna har pågått i flera år. Efter många turer landade mani att en utbyggnad av Sand­uddens skola kunde ge rum för omkring 500 nya elever, om detaljplanen ändrades för att tillåta det.

– Våra tjänstemän har jobbat mycket med förslaget som har reviderats många gånger, säger Arnulf Langlet (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Den 9 mars antog fullmäktige den nya detaljplanen. Alla befintliga byggnader kommer att rivas för att ge plats för nya, större skollokaler.

Omkring 900 elever i årskurs F-9 kommer att gå på skolan, vilket innebär att ett högstadium tillkommer på den tidigare F-6 skolan.

Överens

– I stort sett alla partier var överens om att klubba förslaget. Det fanns några synpunkter i specifika frågor, säger Arnulf Langlet.

– Många experter har tittat på detaljplanen. Nu senast tillkom att vi ska se över risk för ras i sluttningar, så vi gör ytterligare undersökningar för att säkerställa att det blir tryggt.

Efter att detaljplanen har varit ute på samråd har man valt att dela upp skolan i två delar på varsin sida av skolgården. För att barnen ska få en tillräckligt stor skolgård ska den nya idrottshallen byggas söder om Sanduddsvägen.

Elever får gå kvar

För att hämtning och lämning ska kunna ske smidigt ska trafiken i området bli mer strukturerad.

Under tiden den nya skolan byggs kommer de 380 elever som går på Sandudden i dag att gå kvar i de nuvarande byggnaderna.

”Ett och ett halvt år bort”

Den 19 mars publiceras handlingarna på kommunens hemsida.

När kan bygget börja?

– När detaljplanen har vunnit laga kraft. Om man får gissa säger jag att det ligger ett och ett halvt år bort, säger Arnulf Langlet.

Kommer man att överklaga?

– Det är det normala. Det räcker med att en boende i området blir orolig för extra trafik eller för sin utsikt så är processen igång. Vilket är bra, för då får man saker granskade.