– Jag ska vara helt ärlig med dig: Det här är första gången sedan jag fick mitt medborgarskap som jag inte röstat. Men det är för att jag känner att politikerna inte gör något, och då förtjänar de inte heller min röst, resonerar Audion Kando som tycker att det har görs för lite åt kriminaliteten i området.

Hon och maken har just hämtat barnen på förskolan när de kommer strosande längs med Värdhusvägen i Fittja – ett område som historiskt sett haft ett väldigt lågt valdeltagande. Det här året är inget undantag. Men området är inte ensamt, valdeltagandet sjunker i hela kommunen och på sina håll i Alby var valdeltagandet så lågt som strax över 35 procent.

Det är inte bara valdeltagandet som sticker ut i årets val.

I flera av Botkyrkas valdistrikt gick kategorin "övriga partier" starkt framåt, och efter rösträkningen stod det klart att Partiet Nyans tog sig in i Botkyrkas kommunfullmäktige.

Allra störst procentuell ökning i hela Botkyrka stod just området kring Värdhusvägen i Fittja för.

– Nej, jag skulle aldrig rösta på dem. När jag först hörde att det gått bra för dem tänker jag för mig själv: är det verkligen sant? Jag flydde från Irak, och om jag skulle vilja ha det här som det var där, då skulle jag ju inte ha flytt från första början, säger Audion Kando.

"Känner sig exkluderade"

En bit längre ned är Didier Zahui ute och går med en kompis hund.

– Jag tror många struntar i att rösta för att de känner att valet inte påverkar dem. Och det kan ju bero på att de känner sig exkluderade, speciellt de som inte har svenska som förstaspråk, säger han.

Han bor själv inte i Botkyrka, men har många bekanta i och runt Fittja, och rör sig ofta här. Olikt Audion är han inte förvånad över att Nyans verkar vara så starka här.

– Jag tror att många här identifierar sig med dem. Tidigare har det inte funnits ett parti som talat så tydligt till invandrare och muslimer. Så jag tror att det kan bli stora, stegvis. Lite som Sverigedemokraterna gjorde, säger han.

SD – störst i Grödinge

Just Sverigedemokraterna har också gjort ett bra val i Botkyrka, och kniper ett extra mandat i kommunfullmäktige. I kommunens sydligaste och till ytan största valdistrikt – Grödinge landsbygd – är SD det absolut största partiet med 32,6 procent efter att ha legat efter Moderaterna i förra valet. Nu är det SD:s starkaste fäste i länet.

En man som Mitt i pratar med i Rosenhill-trakten säger att SD inte fick hans röst, men att han inte är förvånad att de är så stora som de är.

– Jag tror det handlar om missnöje, och en tanke om att ska jag skatta och arbeta så ska alla andra som kan det också. Inte sitta hemma på bidrag. Lite det som SD har pratat om, säger han.

"Handlar inte om rasism"

En bit bort ligger Café Rosenhill, som ägs av Christos Karantzas sedan sex år tillbaka. Under den tiden har han bott i Sibble och nu i Vårsta.

Hans föräldrar är från Grekland, men han själv är född och uppväxt i Sverige, och som kaféägare i trakten är han inte förvånad att Sverigedemokraterna är så starka ute på landsbygden.

– När jag tog över så var folk väldigt skeptiska och uttryckte att jag inte skulle ändra något, utan fortsätta servera svensk husman och fika. Men jag tror inte att det handlar om rasism, utan snarare en osäkerhet inför förändring. För nu när jag har varit här ett tag så är det inget problem, säger han.

Han har också sett en förändring över tid.

– Tidigare var folk mer försiktiga i att uttrycka sig på ett visst sätt i rädsla för att det inte skulle vara pk nog, som att man röstade på SD. Men nu är folk snarare stolta över det. Och det träffar jag utländska personer som gör också, säger han.

Varför tror du att det är så?

– Men det är väl för att visa att man själv har anpassat sig till samhället och integrerat sig.