Skidåkarglädje i nya spåret på IP

När det kommer tillräckligt med snö är det dags för kommunen att ordna skidspår. Ett helt nytt har just anlagts på Vallentuna IP.

  • Publicerad 21:47, 16 jan 2021

Jag tror vi kommer att vi få skidturister till Vallentuna.

I måndags öppnade det 400 meter långa rundspåret med nysnö. Dagen därpå hade det hunnit regna, sedan snöa och frysa på. Spåren var ännu blöta i botten.

Lars Carlsson, ordförande i fritidsnämnden, C var ändå påtagligt nöjd med nytillskottet bland Vallentunas skidspår – det första som gjordes i ordning under veckan. Och han tror att Vallentuna kommer att dra till sig snösugna skidåkare från andra håll i år.

– Jag tror att vi kommer att få en del skidturister hit till Vallentuna i år. Stockholm och andra kommuner har ju givit en del konstiga besked om snöspårning, säger han och syftar på att Stockholms stad av smittskyddskäl inte spolar isrinkar eller anlägger skidspår.

En av de Vallentunabor som sökt sig till IP var Jonas Fredriksson.

– Det är klart att man egentligen vill upp i skogen eller till lite mer kuperade banor. Men jag tycker det är jätteskönt med skidåkning ändå. Det är en så komplett motionsform. Jag älskar det, säger han och ler med hela ansiktet.

Att träna för ett Vasalopp, som han åkte senast 2019, blir allt tristare i stockholmstrakten, där vi inte längre kan räkna med någon lång vinter. Det blir mycket rullskidor. Så han har tur som bara bor 400 meter från Vallentuna IP och kan passa på när snön finns.

Nu kliver Lars Carlsson fram och presenterar sig. På coronasäkert avstånd undrar han vad Jonas Fredriksson vill ha.

– Det behövs mer natursnö. Och kanske att det går att platta till snön bredvid spåret, svarar han.

Kruxet med det är enligt Lars Carlsson att under snön ligger en helt ny friidrottsbana som det helst inte ska gå tunga maskiner på.

– Men det finns ju en massa plogad snö bredvid som man borde kunna tippa upp en sträng av så att man får bättre underlag, säger han. I Stockholms stad brukar de packa snön så att det blir en riktig limpa som man kan åka på hela vintern.

Nästa spår på tur är det i Veda.

– Vi hoppas få igång det ganska snart, fortsätter Lars Carlsson. Det gäller bara att temperaturen håller i sig och att vi får lite påspädning av snön. Då blir det kanon!

Uppdatering lördag 21.30

Under dagen blev även spår vid Veda och Össeby IP iordninggjorda.

Skidspår i Vallentuna

Veda. 6 kilometer i öppet landskap. Klassisk längdskidåkning.

Össeby IP. Spår på 3,9 och 10 kilometer. Klassisk längdskidåkning.

Vallentuna IP. Klassisk åkning i det nya spåret på idrottsplatsen. I motionsspåren, 5 respektive 2,6 kilometer, packas snön för skateskidåkning.

Vallentunasjön. Vid skridskobanan när isen håller och snön räcker.

Visa merVisa mindre