Vid en av bryggplatserna hos Kvarnvikens båtsällskap finner vi Hans Larsson, Gun Larsson Duvemark samt deras ståtliga Bavaria, 40 fot lång. Både sjösättning och mastning bockades av häromveckan, men strul med vattentanken har sinkat parets förberedelser.

Sådant ingår, konstaterar Hans – men så skiner han upp. Via en Facebook-grupp med likasinnade fann han och Gun stöd och lyckades lösa problemet. Nu kan de äntligen fokusera på att bona om båten med madrasser och annat trevligt, och snart bär det av till Gotland.

– Vi är så glada i dag, säger Hans.

Kanske krävs det att man är seglare för att känna så denna mulna och duggregniga fredag. När Kristus dagen innan for till himmelen var det som att han tog försommarvärmen med sig, men inte ens ett meteorologiskt bakslag kan få västerorts båtfolk på dåligt humör.

– I dag är det den största glädjen, deklarerar Robert Börlin, hamnkapten hos Lövsta båtsällskap.

Han räknar till att cirka 40 farkoster ska lyftas, flyttas och sättas i plurret i dag. För sjöbjörnar en högtidsstund, också manifesterad av den ståtliga kran som bär på en lyftanordning med slitstarka band. Det hela ser lite ut som en kolossal gungsele för spädbarn.

Döpt efter farmor

Snart är det Kungsholmsborna Marika Pietiläs och Johannes Löhnns bebis som tillfälligt ska stiga mot skyn. Hon heter Vappu.

Ett på många sätt passande namn, tycker Marika vars nyligen bortgångna farmor hette detsamma.

– Hon älskade att bada och simma, säger Marika.

Hennes finländska rötter går inte igen bara i båtens namn, utan även i dess blåvita kulörer. Vappus adresser är desto svenskare: Vintertid står hon i Lövsta, på sommaren i Solna. Men att kirra den optimala boplatsen för sin skorv kan vara ett gissel.

Stort sjösug

Som Mitt i tidigare har nämnt har köerna för båtplatser i Stockholms stad ökat under pandemin. Även hamnkaptenen i Lövsta märker av trycket, men säger sig också ha ett öga för vilka som kommer att vilja fortsätta med båtlivet på lång sikt.

https://www.mitti.se/nyheter/28-procent-fler-i-batkon-pa-ett-ar/repudp!xbNYmB0qTWndievaNkug/

För att som ny båtägare minimera risken att snabbt tröttna rekommenderar Robert Börlin att man tar god tid på sig före köpet: Vad ska båten användas till? Vilken modell är lämpligast och hur mycket utrymme krävs?

– Köp gärna en lite större båt än du tror att du behöver, för man växer ur den fort.

Börlin tycker att det är "fantastiskt trevligt" med nya båtägare, samtidigt som det ju är tråkigt att behöva neka folk båtplats.

– Vi har 200 platser men 300 medlemmar, så det är folk som står i kö. Det har varit hysteriskt det sista året.

Marika och Johannes köpte sin segelbåt för tre år sedan. Nu ser de fram emot ännu en sommar ute i skärgården. Gärna de södra delarna, eftersom de utforskade Norrtäljetrakten i fjol.

– Det är frigörande. Att sitta där med seglen uppe, slippa motorljud och känna hur brisen tar dig framåt, det är speciellt, säger Johannes.