Österåker

För ett år sedan angrep tre knivbeväpnade och maskerade tonårsflickor två jämnåriga flickor utanför Österåkers sportcentrum.

Flickorna var på väg från en idrottslektion när tonåringarna gick till attack med sparkar och slag.

I november dömdes trion av tingsrätten, mot sina nekanden, för bland annat misshandel och olaga hot.

Nu har Svea hovrätt, dit både tre dömda och åklagaren överklagat, kommit med sin dom. De tre ville bli frikända på alla punkter utom för ringa narkotikabrott, eller åtminstone få lindrigare straff.

Åklagaren ansåg tvärtom att både misshandeln och ett av hoten skulle betraktas som grova brott, men hovrätten höll inte med.

”MisshandeIn allvarlig, men inte grov”

Hovrätten skriver att det visserligen var en allvarlig misshandel, men att de skador som orsakats och övriga omständigheter ”inte varit sådana att brottet ska rubriceras som grov misshandel”. 

Däremot dubblar hovrätten de skadestånd tonåringarna och deras vårdnadshavare ska betala för händelsen i Åkersberga samt för ett tidigare rånförsök mot en flicka i en annan Stockholmskommun, till totalt närmare 50 000 kronor.

Hovrätten valde även att förlänga tidigare utdömd ungdomsvård, ungdomsövervakning respektive skyddstillsyn.

Narkotikapåverkade

Enligt den tidigare domen i tingsrätten var de tre tonåringarna påverkade av narkotika vid händelsen i Åkersberga och de kände inte personerna de överföll. Motivet var att någon ska ha uttryckt sig nedsättande om en av de tre.

När en lärare försökte stoppa misshandeln blev även denne hotad. En av tonåringarna dömdes även för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd i samband med att hon greps av polisen.

En nämndeman i Svea hovrätt var skiljaktig och ansåg att ett av hoten borde ha bedömts som grovt.