Den 26 juli förra året hittades en 17-åring död i ett skogsområde nära Krokhöjden i Orminge. Kvällen innan hade han kidnappats i Alphyddan, och förts till skogsområdet i en silvrig Opel och därefter knivhuggits och skjutits med en kulsprutepistol. Enligt åklagaren var det en 14-åring som levererade mordvapnet.

Fyra dagar senare hittades bilen delvis utbränd i Östberga. Men polisen lyckades ändå säkra vissa spår.

Polisen hittade både kulsprutepistolen och ytterligare en pistol. Med hjälp av övervakningskameror i Sickla köpkvarter lyckades polisen identifiera flera personer före kidnappningen.

Flera inblandade oidentifierade

Fem pojkar och unga män mellan 16 och 25 år dömdes i somras av Nacka tingsrätt för inblandning i dådet. Men ingen för mord. Flera personer i utredningen har polisen inte kunnat identifiera.

Alla fem överklagade till hovrätten. Men två ångrade sig.

En 25-åring dök aldrig upp vid rättegången i Svea hovrätt, han häktades i sin frånvaro och dömdes ändå den 25 september. I tingsrätten fälldes han för brott mot vapenlagen och narkotikabrott till nio månaders fängelse. I hovrätten dömdes han även för grovt vapenbrott till fängelse i två år och tre månader.

Rättegång flyttades fram

Samtidigt tvingades hovrätten flytta fram rättegången mot en annan 25-åring som tingsrätten dömde till åtta års fängelse för bland annat medhjälp till mord och en 21-åring som dömdes till 13 års fängelse för bland annat anstiftan av medhjälp till mord. I början av september kontaktade nämligen en tonårspojke åklagaren och ville lämna uppgifter. Efteråt häktades pojken själv misstänkt för mordet. Men fredagen den 29 september släpptes han. Han avskrevs senare som misstänkt.

Till slut kunde hovrätten genomföra rättegången och på tisdagen kom domen. Både 25-åringen och 21-åringen nekade till brott och krävde att släppas fria. Men hovrätten gick på åklagarnas linje och skärpte i stället straffet för båda. 21-åringen döms för bland annat anstiftan till medhjälp till mord till fängelse i 14 år och 25 åringen döms för bland annat medhjälp till mord till fängelse i tio år och tio månader.