Under 2020 upptäckte Bostadsförmedlingen 42 fall av fusk med intyg, till exempel arbetsgivarintyg och lönespecifikationer, i sina kontroller av bostadssökande. Det är nästan fem gånger så många som år 2019 med nio konstaterade förfalskningar.

Men om ökningen beror på att fler försöker lura sig till ett hyreskontrakt är oklart, enligt Marika Nordström på Bostadsförmedlingen. Hon uppger att rutinerna för kontrollera intygen har skärpts och att handläggarna idag är mer vaksamma på fusket.

– Det är helt klart så att träning ger färdighet i att upptäcka konstigheter. Jag tror att vi blir bättre och bättre på det här, säger hon.

Portas i 18 månader

För att avskräcka skärper Bostadsförmedlingen nu straffet för den som skickat in ett falskt intyg. Tidigare stoppades man från att söka bostad i sex månader. Nu stängs man istället av i 18 månader.

Totalt förmedlade Bostadsförmedlingen dryg 17 700 lägenheter ifjol. Hur många falska intyg som slunkit igenom vet ingen. Det är bara vid misstanke om förfalskning som uppgifterna dubbelkollas med arbetsgivaren eller via Skatteverket.

Skånes bostadsförmedling upptäckte i somras ett omfattande organiserat fusk med falska arbetsgivarintyg. Något sådant har man inte sett i Stockholm, uppger Marika Nordström.

– Vi har hittills inte sett någon sån systematik men vi diskuterar hela tiden hur vi ska upptäcka det här och hur vi hela tiden kan bli vassare, säger hon.